Румен Петков се чуди какъв е ресурсът на "Глобална България"

Зам.-председателят на БСП Румен Петков потвърди, че партията му има подозрения към новосформираното сдружение "Глобална България".

"Ние се стремим да предпазим обществото от възлагане на доверие отново на неясни политически и обществени субекти с неясен ресурс на влияние", заяви Румен Петков в интервю за БНР.

Вчера на пленума на ВС на партията Сергей Станишев прогнозира "открита и подмолна съпротива", добре подплатена финансово, политически и медийно, с основна цел левицата да не управлява България.

"Имената на личностите и техните позиции са интересни и трябва да разберем какво точно целят те и дали не става дума за опит да се дърпат задкулисно конците", посочи Сергей Станишев.

Сдружението бе учредено миналата седмица. Негов координатор е шефът на СИБанк Цветелина Бориславова. В него участват бизнесмени, независими анализатори и шефове на медии, сред които шефовете на Българо- Американския инвестиционен фонд Франк Бауер, на "Лукойл -България" - Валентин Златев, на "Овергаз"- Сашо Дончев, на Булбанк - Левон Хампарцумян,банкерът Светослав Божилов, председателят на "Отворено общество" - София Стефан Попов и т.н.

"Това е напълно необосновано и паникьосано изказване", посочи Стефан Попов и допълни, че няма намерение да влиза в полемика с подобни нелепи твърдения.

Сдружението няма политически цели и не може да бъде "неясен политически субект", заяви Стефан Попов. Според него вероятно ще се наложи представители на "Глобална България" да се срещнат с БСП, за да изяснят недоразумението, макар че сдружението изрази желание да работи основно чрез гражданското общество за осъществяване на целите си - адаптиране на българското общество към глобалните предизвикателства, свързани и с двете големи събития - поканата за НАТО и очакваното членство в ЕС.

"Би било много добре, ако това сдружение няма политически амбиции", каза Румен Петков. Той обаче се опасява от обявените намерения на сдружението да изготвя доклади за състоянието на българското общество и да търси контакти на най-високо равнище с ниво в ЕС и НАТО. "Тук трябва да е ясно дали "Глобална България" счита, че политическите партии в страната нямат нужния ресурс... или не водят нужната политика, за да е ясно дали целим една стабилна, солидна политическа система, която да разполага не само с вътрешното, но и с външното доверие, за да може да води нужната, ефективната за България и нашия народ политика", обясни Румен Петков.

На въпрос дали лексика от типа на "подмолна съпротива", "манипулации", "провокации" не е остаряла за БСП, Румен Петков каза, че по президентските избори имало много примери за манипулация.

Не изключвам предсрочни парламентарни избори преди местните, каза по-рано днес в Плевен Румен Петков.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?