Румен Петков си прави собствено НСС под ново име

Румен Петков си прави собствено НСС под ново име

Вътрешният министър Румен Петков (БСП) е предложил създаването на нова структура в МВР, която да “компенсира” предстоящото отделяне от ведомството му на Националната служба “Сигурност” (НСС). Плановете са контраразузнаването да влезе в структурата на новата Национална агенция по сигурността (НАС), която ще бъде подчинена на Министерски съвет.

За намеренията на Петков е станало ясно във вторник, когато Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП е обсъждало законопроекта за агенцията, научи Mediapool. Според запознати обаче с новата структура Петков ще се опита да дублира до голяма степен НСС. “Петков до последно ще се бори за тази служба, сагата с нея вече заприличва на войната за хубавата Елена”, коментира пред Mediapool депутат от вътрешната комисия.

Представители на левицата разказаха пред Mediapool, че Петков искал нова структура в МВР да има “криминално-разузнавателна дейност” и “оперативни функции”.

По закон НСС се занимава с противодействие на чуждите служби в страната, разследва опасностите за икономическата и националната сигурност, заплахите за държавната власт, международния тероризъм, събира информация за процеси, свързани с националната сигурност и др.

Сред функциите на контраразузнаването с най-често приложение е правото да се разследва  контрабандата с оръжие, стоки с възможна двойна употреба и наркотици.

Ходът на Петков не може да бъде обяснен с други мотиви, защото в момента няколко различни служби в МВР имат право да извършват криминално-разузнавателна дейност. В това число са ГДБОП, ДОТИ, ДОИ, които да под контрола на главния секретар на МВР. Вероятно вътрешният министър ще се опита през президентското лоби в парламентарната група на левицата да си остави вратичка в Закона за МВР, която да позволи новата структура да има правомощията на НСС.

Очаква се в проекта за нормативната уредба, с която трябва да бъде конституирана, да се премахне само формулировката “защита на националната сигурност”. Целта е структурата да запази основните си права да подслушва, да събира информация и да контролира “едрия” криминален контингент.

Депутати обаче коментираха, че въпреки отпора, който Румен Петков е предприел, НСС ще влезе в новата агенция, наричана популярно “българското ФБР”. “Какъвто и отдел да иска да създава, дори да обяви окупационна стачка в кабинета си, той ще трябва да се примири с отделянето на службата”, коментира депутат.

Ръководството на БСП във вторник е дало зелена светлина на законопроекта за агенцията, разработен от екип на премиера Станишев и впоследствие от шестима депутати на тройната коалиция.  В родното “ФБР” се предвижда да влязат НСС, финансовото разузнаване и вътрешното военно разузнаване.

Идеята на управляващите е законът да влезе на първо четене в пленарна зала още в началото на новата сесия на НС през септември, а до края на годината да бъде приет. Дотогава трябва да е готов и правилникът за организацията и дейността на новата агенция, нейният бюджет и пр. По мнението на депутати тя може да заработи от 1 януари 2008 г.

Все още има висящи въпроси като този дали НАС ще има разследващи функции и ако да, да се регламентира и съответен дознателски апарат. Депутати обясниха, че везните клонят към вероятността агенцията да не разследва, защото ще трябва отново да се прекроява Наказателно-процесуалния кодекс. 

Новата структура се създава, за противодейства по-ефективно на корупцията по високите етажи на властта, финансовите злоупотреби и измами, организираната престъпност.

С приемането на закона ще се наложат промени в поне 20 нормативни актове, които са свързани със сигурността, обясниха депутати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?