Румен Радев: Тръмп да възстанови диалога и доверието с Путин

Новият президент иска вдигане на санкциите срещу Москва и пак "призна" Крим за руски

Новоизбраният държавен глава Румен Радев заяви, че се надява Доналд Тръмп да възстанови "диалога и доверието с Русия, което е много важно за мирното съществуване на света и Европа в частност".

В интервю за телевизия "France 24" Радев коментира, че Тръмп "не робува на политически предразсъдъци" и залага на прагматичния подход за търсене на решения.

"Мисля, че това е президент, който мисли за бъдещето", каза Румен Радев.

В интервюто за френската телевизия той за пореден път се обяви за вдигането на европейските санкции срещу Русия и пак допусна, че Крим на практика е руски, въпреки че евроатлантическата общност осъди анкесията на полуострова като незаконна. Позицията на Радев силно контрастира на следваната от сегашния президент Росен Плевнелиев политика. По-рано този месец Плевнелиев и още 16 лидери призоваха Тръмп да не се сближава с Москва и да не разделя с Путин Европа на сфери за влияния.

Крим де факто е руски

Радев призова и за повече прагматизъм по отношение на Крим, който беше анексиран през 2014 г

"Мисля, че по този въпрос трябва да има повече реализъм и прагматизъм. Де юре Крим е украински, той е на украинската карта. Де факто е руски. Не можем да пренебрегнем реалността, че в Крим има руски флаг. Това е реалността. Бъдещето на Крим ще се реши от хората. Въпросът, който трябва да зададем, е искат ли хората в Крим да се върнат към Украйна. Това не е незначителен въпрос. Тук трябва да се намери наистина цивилизовано решение", твърди Радев.

В интервюто Радев се върна към спорните си тези от предизборната кампания, след като в предишните си интерюта за западни медии той се опита да ги разсее и да акцентира, че България трябва да бъде силен и активен член на НАТО и ЕС.

ЕС трябва да вдигне санкциите срещу Русия

Радев коментира, че Европейският съюз трябва да вдигне икономическите санкции срещу Русия, защото нанасят сериозни вреди на европейските държави. По думите България ще следва европейската политика, но също така ще има своя глас.

"Ако погледнем назад в историята на света, можете ли да дадете пример, в който (санкциите) да са довели до позитивен ефект? Обикновено санкциите се налагат шумно и се вдигат тихо. Знам, че колкото щети нанасят на Русия, толкова нанасят и на европейските държави. И двете страни губят", каза Радев.

Българското правителство засега има твърда позиция в подкрепа на санкциите и твърди, че тя няма да се промени, докато Русия не започне да изпълнява Минското споразумение за Украйна.

Икономиката да не се свързва с политиката

Радев коментира, че България има много ясна ориентация към ЕС, но "политическата обвързаност на страната трябва да се разглежда отделно от икономиката".

По думите му за България е от полза да възстанови позициите си на руския пазар.

"Не е важно откъде идва газта или нефтът, важно е цените да са ниски, а доставките да са стабилни", каза Радев.

Той обаче пропусна да отбележи, че цените, на които България купува газ от Русия, съвсем не са най-ниските в ЕС.

България срещу Европа на две скорости

Членството на България в ЕС е нашият стратегически избор и много неща са се променили през последните десет години, заяви новоизбраният президент.

"Очакванията, че ЕС като абстрактно понятие ще донесе богатство, сигурност и просперитет, не се оказаха верни доколкото очаквахме", отбеляза той

"Това, което ние не искаме и не можем да приемем, е Европа на две скорости. Не мисля, че това е честен подход", каза Радев и посочи, че без достъп до шенгенската информационна система България е по-неспособна да защитава външната граница.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?