Плевнелиев и още 16 европейски лидери призоваха Тръмп да не се сближава с Москва

Путин няма скрупули да ползва кибератаки, дезинформация, енергиен натиск и шпионаж в страни членки на НАТО

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

17 европейски политици, сред които и българският президент Росен Плевнелиев, призоваваха новоизбраният държавен глава на САЩ Доналд Тръмп да не се сближава с руския си колега Владимир Путин.

В писмо до Тръмп те го предупреждават да не премахва антируските санкции и да не прави "голяма сделка" с Москва за Украйна, защото това би подкопало доверието на съюзниците в Америка и би деморализирало всички, които се стремят към евроатлантическа интеграция.

Писмото е подписано от бившият президент на Естония Томас Хендрик Илвес, бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, бившият президент на Латвия Вайра Вике-Фрайберга, бившият министър на външните работи на Швеция Карл Билд и други бивши лидери на външните и отбранителните ведомства на Чехия, Полша, Литва.

Те посочват, че Путин ще бъде склонен да изпитва доверието на съюзниците към Америка по натовска линия. Той може да използва не само военни заплахи, но и кибератаки, икономическо и енергийно влияние, шпионаж, психологическа война, дезинформация и подкупи.

Като съседи на Русия ние сме запознати с тези методи. Противодействието изисква солидарност и голяма сила, посочват политиците.

Те поставят под съмнение и възможността от приятелски отношения с Москва. Според тях от величието на Америка е заинтересована не Русия, а съюзниците на САЩ в Европа.

"Когато по-рано Америка ни призоваваше, ние откликвахме. Бяхме с вас в Ирак и Афганистан. Заедно поемахме рискове, заедно жертвахме синове и дъщери. Когато САЩ са силни, ние заедно ставаме по-силни. Призоваваме американските приятели да укрепват, а не да отслабват трансатлантическите връзки”, заявяват европейските политици.

Те посочват още, че без съмнение Путин не е съюзник на САЩ, а и не е международен партньор, на който може да се има доверие.

Те припомнят, че предшествениците на Тръмп, които са се опитали да се договорят с Москва в дух на приятелство и доверие, в крайна сметка са допуснали голяма грешка, тъй като Путин е приел техните добри намерения като възможности.

Според тях сделка с Путин не би довела до мир, а напротив – би направила войната по-вероятна. Те посочват, че Путин възприема отстъпките като знак на слабост.

В заключение настояват Тръмп да защитава общите цели и интереси, каквито са мирът, атлантическата сила и свободата.

Споделяне

Още по темата

Още от България