Плевнелиев: България ще страда, ако Русия и САЩ се разберат за сфери на влияниe

"Обичам Русия, но съм против политиката на Путин"

"България ще страда много, ако Русия и САЩ се разберат за сфери на влияние", заяви президентът Росен Плевнелиев в последното си интервю като държавен глава.

Държавният глава за пореден път защити принципната си политика срещу незаконното анексиране на Крим и посочи, че обича Русия, но не може да приеме политиката на президента Владимир Путин.

"Има държави, които вярват във върховенството на закона, сред които са и България и държавите от Европейския съюз. Има и други, които разчитат на силата, сред които е Русия. Части от Украйна бяха окупирани и анексирани. Това може да се случи и в други държави и ние не трябва да го допускаме", допълни Плевнелиев пред Нова телевизия.

Той посочи още, че се гордее, че е "първият български президент, който системно заявява, че не одобрява политиката на Русия", която нарушава международното право.

"Не съм ястреб, а политик и гражданин с позиция. Обичам Русия, но не съм съгласен с политиката на руския президент на разпределяне на сфери на влияние, която ни връща в 19 век“, каза президентът.

"Моята позиция е много ясна - не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Берлинският конгрес ни нанесе жестока травма, това е едно събитие, което накърни самочувствието на българите за поколения напред, раздели нацията и народа. Какво се случи тогава? Събраха се едни велики сили и се разбраха за периферията - за сферата на влияние. Тогава Русия и Австро-Унгария се разбраха за сферите на разделяне на Балканите. Аз не искам това да се случи отново", заяви Плевнелиев.

Президентът обясни разпространеното преди ден писмо на европейските лидери, под което стои и неговият подпис, като сигнал, че ако новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп тръгне към сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България.

"Не съм против затоплянето на отношенията, аз ще се радвам Русия и САЩ да имат конструктивни и принципни отношения, базирани на принципи, които искаме да видим в 21 век - върховенство на правото, а не на силата и интересите", добави държавният глава.

"Днес сблъсъкът в Европа е принципен и той е много тежък - между едни държави, които вярват във върховенството на закона - държавите от ЕС, включително България, и едни други държави, които вярват във върховенството на силата и интересите - там е Русия и този сблъсък е факт. Аз заставам на страната на принципите и на върховенството на правото", каза още Росен Плевнелиев.

Той припомни и незаконната анексия на Крим, където се "появиха зелени човечета, а под дулата на автоматите беше организиран референдум".

"Затова няма място за снишаване", коментира Плевнелиев.

Радев да осъди незаконната анекция на Крим

Той призова ноизбрания президент Румен Радев да осъди незаконната окупация на Крим.

От предизборната кампания се запомниха изявленията на Румен Радев, че Крим е де факто руски, след като беше анексиран през 2014 г., и че ще работи за отмяна на санкциите на ЕС срещу Москва. След като бе избран за президент обаче в поредица интервюта за западни медии Радев акцентира, че България трябва да бъде силен и активен член на НАТО и ЕС.

"В Украйна имаме акт на въоръжена агресия и новият президент ще трябва да каже дали е съгласен. Ако ген. Радев е убеден в своята пронатовска нагласа и европейската ориентация на България, много скоро ще си проличи по неговите действия. За да бъде лесно в трудни времена, трябва да имаш позиция и ценности", каза президентът.

В отговор на въпрос дали разполага с информация от службите за това, че кандидатурата на Радев е била съгласувана с Москва преди изборите, отговори, че не разполага с такава, но призова двусмислието в изявленията на руския генерал Леонид Решетников и лидера на БСП Корнелия Нинова да бъде изчистено.

"Искрено пожелавам успех на президента Радев.Пожелавам му и да не допуска стратегически грешки, каквито и аз не допуснах”", каза Плевнелиев, като за пореден път защити решението си да не назначава трети служебен кабинет.

Той коментира и информацията, че Огнян Герджиков може да бъде служебен премиер, назначен от Румен Радев. По неговите думи Герджиков е добър специалист и доказан професионалист.

Ще продължа да поддържам европейското развитие на България

Държавният глава каза още, че с американския президент Барак Обама се е виждал 30 пъти през мандата си.

"Сега символично си отивам заедно с него. Ние бяхме много добри приятели. Аз разговарях с него след смъртта на моето дете. Разговарял съм с всички. Поддържах европейското развитие на България и ще го правя“, допълни той.

Познах истинската болка

"Месеци преди да почине трагично моето дете, бях в същата тази болница, в залата, в която видях сина си починал. Връчвах оборудване за деца със сърдечни операции и едно детенце ми подари метално сърце с надпис - само човек, познал истинската болка се научава да живее. Това много ми помогна, научи ме да живея, аз познах истинската болка. Отворен съм за живота и гледам напред. Имам своя ангел защитник, истинската болка ме отвори за много неща“, сподели държавният глава.

Ще бъда активен гражданин

Президентът каза още, че след като напусне "Дондуков" 2 ще бъде "ментор, преподавател, писател и активен гражданин".

"Аз съм един държавен глава, който отказа властта - отказах служено правителство, отказах втори мандат. Не мога да разбера политици, хванали се на всяка цена за властта. Не мога да разбера президента Първанов, аз съм много различен човек, не мога да го разбера, да слезеш от президентската институция, да правиш партия, за да превземеш трета партия", каза Плевнелиев.

"Какво ще правя? Получавам офис, той ще бъде в "София Тех Парк", една среда, която за мен беше символ на бъдещето. Няма да гледам назад към политическите партии и парламента. Няма да се връщам в партия, няма да създавам партия. Какво ме чака - гледам напред и нагоре. За мен да бъдеш президент на България не е единственият начин да бъдеш полезен. Ще бъда ментор, преподавател, писател, активен гражданин, ще следя за европейското и демократично развитие на България", каза още Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България