Румяна Бъчварова обяви МВР за една от най-реформираните системи

МВР е една от най-реформираните системи, защото промените, които се вършат там са може би най-много в сравнение с другите министерства. Това обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова в петък пред бТВ.

Според нея тезата, че МВР е нереформирано е "мантра, която се повтаря". При това не само от опозицията, но от самите служители на министерството.

Само преди ден полицаите отново заплашиха с протести, ако в бюджета не бъде предвидено увеличение на издръжката на МВР. Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов обясни, че увеличението на бюджета на МВР със 109 милиона е за покриване на увеличените им осигурителни вноски към НОИ. Няма пари за нова техника, по-високи заплати и подобряване на условията на труд.

Преди малко повече от година част от полицаите прибегнаха до незаконни протести и блокиране на пътища заради намерението на финансовия министър Владислав Горанов да ореже част от социалните им придобивки.

Единствената значима законова реформа в МВР е от 1 януари служителите "на бюро" да бъдат преназначени по Закона за държавния служител. Така те няма да могат да напуснат системата по Закона за МВР и да получат полагащите им се по този закон обезщетения.

Тази реформа обаче няма нищо общо с борбата с престъпността, за която МВР е критикувано от обществото и ръководството на прокуратурата. Като пример за реформи Румяна Бъчварова посочва даването на повече правомощия на ГДБОП и установяването на вътрешни механизми за борба с корупцията.

В петък тя обясни, че преназначението на служителите би отворило възможност за намаляване на издръжката на МВР и увеличаване на парите за дейност. Тя призна, че на моменти ѝ е липсвала достатъчно решителност и не е успяла да обясни добре, че се правят полезни реформи.

"Не съм се дръпнала от тази реформа. По никакъв начин не съм се отказала", каза Бъчварова.

Нейното управление ще се запомни и с предаването на редица "гюленисти" на турските власти. МВР бе остро критикувано, че прави това в нарушение на закрепените в българското и международното законодателство човешки права на търсещите убежище в България.

Една достойна оставка

Според Румяна Бъчварова оставката на правителството е достоен акт на премиера. Тя допълни, че Бойко Борисов е показал, че може да носи отговор и не е вкопчен във властта на всяка цена.

"Този път много ясно отговорността беше поета и се отива на избори, за да се поиска доверието на избирателите. Няма причина (партията ГЕРБ) да не тръгне към тези избори изключително мотивирана. Имаме опит, знаем как трябва да бъде управлявана държавата", добави вицепремиерът в оставка.

Според нея по време на втория си премиерски мандат Борисов се е превърнал от "добър управленец в изключителен държавник".

Румяна Бъчварова показа, че не споделя изцяло тезата на премиера, че оставката е била неминуема заради сложната управляваща коалиция дори и Цецка Цачева да бе спечелила изборите.

"Ние работехме така, че да има цял мандат, но осъзнавахме, че при такава сложна коалиция всеки един от предстоящите национални избори може да провокира напрежение в тази коалиция", коментира тя.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?