Русенски съдия получи 3 години условно за подкуп

Николай Стефанов няма право да е магистрат 3 г. за поискани 1000 лв.

Снимка: БГНЕС

Русенският районен съдия Николай Стефанов получи 3-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок и 3-годишна забрана да бъде магистрат и да упражнява юридическа професия по делото му за поискан подкуп от 1000 лв. Освен това Софийският градски съд (СГС) му наложи и глоба в размер на 3000 лв.

Стефанов бе задържан при акция на ДАНС февруари м.г., като арестът му бе белязан от гаф на разследващите. В него така и не бяха намерени пари, въпреки че бе поискал 1000 лв. от адвокат, за да одобри споразумение на непълнолетния му клиент с прокуратурата по дело за грабеж на 32 лв.

Причината бе, че защитникът Свилен Стефанов така и не бе успял да предаде белязани 500 лв. на съдията, защото агентите на ДАНС бяха избързали със задържането му. По време на делото един от тях обясни пред СГС, че по план трябвало да закопчеят съдията, след като адвокатът слезе от колата му, но при ареста той още бил вътре – просто останал незабелязан за агентите.

Делото срещу Николай Стефанов бе белязано и от друг комичен момент. По време на разглеждането на мярката му за неотклонение в СГС веднага след задържането му, съдия Александра Йорданова прие, че в един от подслушаните телефонните разговори на обвиняемия, той отговарял с "не се разбира" на всяко споменаване за подкупа.

Всъщност това бе пояснение, изписано от служителите, които са сваляли записите от СРС-тата, защото не могли да разберат отговорите на Стефанов. Това тълкуване на разпечатките от разговорите между подсъдимия и адвокат Стефанов изуми всички присъстващи в залата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?