Русия, Беларус и Казахстан подписаха Евразийския икономически съюз

Според Путин събитието има "епохално, историческо значение"

Русия, Беларус и Казахстан подписаха Евразийския икономически съюз

Лидерите на Русия, Беларус и Казахстан подписаха споразумение за създаването на Евразийски икономически съюз, който трябва да насърчи икономическите и търговски връзки между бившите съветски съседни републики, съобщиха световните агенции.

Документът, подписан от президентите на трите страни Владимир Путин, Александър Лукашенко и Нурсултан Назарбаев, ще влезе в сила от 1 януари 2015 година.

В казахстанската столица Астана Путин заяви, че споразумението извежда сътрудничеството между трите страни на ново равнище, като изцяло се зачита техният суверенитет.

"Разбира се, нашата среща днес има особено и - без да преувеличаваме - епохално, историческо значение", каза Путин.

Според него новият съюз ще помогне да се сформира привлекателен център за икономическо развитие и ще позволи на трите страни участнички изцяло да използват икономическия си потенциал и силата на позициите си на световния пазар.

"Евразийският икономически съюз ще работи на базата на универсални прозрачни и разбираеми за всички принципи, включително въз основа на правилата и принципите на Световната търговска организация. Договорът за Евразийския икономически съюз е напълно готов за подписване", заяви Путин.

Новият съюз е развитието на Митническия съюз, съставен от трите страни. Освен свободната търговия, той координира финансовите системи на страните и регулира промишлената и
селскостопанската им политика, наред с трудовия пазар и тяхната транспортна система.

Руският лидер посочи, че документът ще изведе Русия, Казахстан и Беларус на ново ниво на интеграция при пълно спазване на държавния суверенитет.

Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев отбеляза, че Алмати вече трябва да се разглежда като финансов център на Евразийския икономически съюз. Той припомни, че според постигнатите договорености наднационалният орган за регулиране на финансовите пазари на Евразийския икономически съюз ще се намира в Алмати. Нурсултан Назарбаев посочи, че Евразийската икономическа комисия ще се намира в Москва и ще бъде икономически център на съюза, а в Минск ще бъде Евразийският съд.

Казахстанският президент предложи към 1 юли да бъде разгледан въпросът за присъединяването на Армения към Евразийския икономически съюз.

Същевременно президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев заяви, че страната му планира да се присъедини към Митническия съюз до края на 2014 година.

Беларуският президент Лукашенко каза, че създаването на Евразийския съюз ще се превърне в бъдеще в основа на политическото, военното и хуманитарно единство на Казахстан, Русия и Беларус, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Планира се лидерите на Русия, Беларус и Казахстан да участват във висшия евразийски икономически съвет още два пъти до края на годината - през октомври и декември, за да приемат допълнителните документи, необходими за пълноценното функциониране на Евразийския икономически съюз след първи януари 2015 година.

Създаването на ЕАИС ще позволи в перспектива да се повиши финансовата устойчивост на страните членки, допълни Путин.

ЕАИС може да договори преференциален търговски режим с Виетнам, Израел и Индия, както и да укрепи сътрудничеството с Китай, каза още руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Путин, чиито надежди да си осигури място в историята с този съюз пострадаха от отказа на Украйна да се присъедини към него, отрича съюзът да е опит за възстановяване на съветската империя, която рухна през 1991 г.

Трите държави, влизащи в новия съюз, имат заедно население от над 170 милиона души и брутен вътрешен продукт от около 2.7 трилиона долара. Казахстан и Русия са производители на петрол.

Договорът задълбочава връзките, изградени, след като трите страни направиха първата крачка за създаване на митнически съюз през 2010 г. Той ще гарантира свободния транзит на стоки, услуги, капитали и работна сила и ще координира политиката във водещи сектори на икономиката.

Освен Украйна други бивши съветски републики също отказват да се присъединят към съюза, въпреки че Армения и Киргизстан обмислят възможността за включване, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?