Русия и Асад спряха ударите срещу Алепо, но ООН не може да евакуира пострадалите

Кадър на разрушенията в Алепо

Руската и сирийската авиация прекратиха въздушните удари в района на Алепо, но ООН обяви, че няма гаранциите за сигурност, които е поискала, за да извърши хуманитарна операция в източната част на северния сирийски град или да евакуира ранените и болните оттам.

"Когато оръжията замлъкват, ни е необходимо всички оръжия да замлъкнат. Трябват ни уверения от всички страни в конфликта, не само едностранно съобщение, че това ще се случи. Трябва всеки да даде тези уверения, . . . преди да може да направим нещо смислено", каза говорителят на хуманитарните мисии на международната организация Йенс Лерке, цитиран от Ройтерс.

Русия обяви вчера, че руските и сирийските сили ще спрат днес за осем часа атаките си в Алепо, за да позволят на цивилни и бунтовници да напуснат града.

Сирийски опозиционни фракции заявиха обаче, че няма да има никакво изтегляне на техни бойци в отговор на руското предложение да напуснат безпрепятствено Алепо, за да може да се направи разграничение между умерената опозиция и джихадистите.

"Фракциите напълно отхвърлят каквото и да било напускане, това значи да се предадем", каза Закария Малхифджи, политкомисар на бунтовническата групировка "Фастаким", действаща в Алепо.

Ал Фарук Абу Бакр, командир в града на ислямистката групировка "Ахрар аш Шам", също заяви, че бунтовниците няма да спрат да се бият.

"Когато взехме оръжията в началото на нашата революция, за да защитим нашия изоставен народ, се заклехме пред Аллах, че няма да ги оставим, докато не свалим този престъпен режим", каза той по адрес на правителството на президента Башар ал Асад. "В Алепо няма терористи", подчерта Бакр.

Преди това руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че мирните жители ще могат да напуснат Алепо по шест коридора, а за бунтовниците ще бъдат открити два.

Той призова страните, имащи влияние върху въоръжените формирования на бунтовниците в източната част на Алепо, да убедят лидерите им да напуснат града.

Шойгу съобщи още, че военни експерти от редица страни ще започнат утре в Женева работа по разделянето на терористите и опозицията в Алепо. Руската група вече е пристигнала в Женева.

Според него руската инициатива за "хуманитарна пауза" в Алепо на 20 октомври е призвана "да спомогне за успеха на работата на военните експерти" в Женева.

Двата обявени коридора са: пътят "Кастело" и района на пазара "Сук ел Хай". По тези коридори обкръжените бунтовници ще могат да излязат към района на Идлиб.

По същите два коридора ще могат да бъдат евакуирани болните и ранените. Още шест коридора са открити за пропускане на мирни жители.

За информация на гражданите и на бунтовниците ще бъдат разпространени листовки, на които ще бъдат посочени маршрутите за излизане от града и редът за преминаване през пропускателните пунктове на правителствените войски.

Руските сили призоваха ръководството на бунтовниците да разминира подстъпите към хуманитарните коридори и да даде възможност на населението да напусне източен Алепо.

Споделяне

Още от Свят