Русия и Грузия се разбраха да изведат въоръжените си части от Южна Осетия

Русия и Грузия са решили да изведат всички въоръжени формирования от Южна Осетия и да оставят там само миротворческия контингент, съобщи руската агенция Интерфакс. Договореността е била постигната по време на преговорите на грузинския министър на отбраната Георгий Барамидзе и началника на руския Генерален щаб Юрий Балуевски.

Грузинската делегация замина за Москва дни след визитата на грузинския президент Михаил Саакашвили във Вашингтон, където обяви, че желанието на Тбилиси е напрежението около конфликта в сепаратистката област Южна Осетия да бъде успокоено и да се възобнови диалога с Москва. Саакашвили също така заяви, че желанието му е районът да бъде демилитаризиран.

Извеждането на грузинските и осетинските формирования е планирано да стане синхронно, за да се обезпечи сигурността на местното население.

"Нужно е напълно да се демилитаризира зоната на конфликта и на целия регион. Напълно ще бъдат изведени всички части, чието разполагане не е предвидено съгласно съответните договори", заяви Барамидзе пред журналисти след края на преговорите в сряда.

Подписан е и съвместен руско - грузински протокол по въпросите на военното и военно-техническото сътрудничество. РИА Новости предаде, че той предвижда обучение на грузински военнослужещи в руски военни университети, както и обезпечаването на работата на руските военни обекти на грузинска територия.

Освен това е решено на грузинската страна да бъде предаден контрола върху редица обекти от състава на руските войски в Задкавказието, които вече не представляват интерес за руското Министерство на отбраната и не се използват от него. По думите на началника на руския Генщаб, процедурата по предаването ще стартира "буквално в утрешния ден".

Отношенията между Тбилиси и Москва се охладиха след избирането на прозападно настроения Саакашвили за президент на Грузия през януари. Той обяви, че възнамерява да върне отцепилите се републики Южна Осетия и Абхазия под контрола на Тбилиси, като в същото време лидерите на двата района искат да се присъединят към Русия.

Освен това Саакашвили настоява Москва да изпълни поетия през 1999 г. да изтегли войските си от Грузия, но Русия отказва с аргумента, че има финансови проблеми. По този повод по-рано тази година САЩ предложиха финансова помощ на Русия за изтеглянето на базите.

Западът следи с внимание ситуацията в Грузия и заради строителството на петролопровода Баку - Джейхан, където са вложени милиарди долари и който трябва да бъде приключен до края на годината.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: