Настъпи ли "началото на края" за Асад?

Русия и Китай наложиха вето на резолюция, заплашваща Сирия със санкции

Натискът върху режима в Дамаск нараства

Русия и Китай наложиха вето на резолюция, заплашваща Сирия със санкции

Русия и Китай наложиха вето в Съвета за сигурност над проекторезолюция, заплашваща Сирия със санкции, с което направиха твърде съмнително и продължаването на наблюдателската мисия на ООН в обхванатата от гражданска война близкоизточна държава. Междувременно бунтовниците засилват натиска върху режима в Дамаск, а наблюдателите се питат настъпи ли "началото на края" за Башар Асад.

Третото руско-китайско вето върху резолюция за Сирия

В понеделник следобед българско време Русия и Китай наложиха третото си съвместно вето срещу опитите на ООН да окаже натиск върху Дамаск от началото на конфликта в Сирия преди 16 месеца. Първите две са през октомври 2011 г. и февруари 2012 г.

От 15 страни членки на Съвета, резолюцията получи 11 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържали се".

"Великобритания е ужасена от ветото на Русия и Китай", заяви британският посланик Марк Грант, като обвини двете държави, че "поставят националните си интереси пред живота на милиони сирийци".

Проекторезолюцията, внесена от Франция, САЩ, Германия, Португалия и Великобритания, заплашваше с икономически санкции Дамаск, ако сирийските сили не спрат да използват тежки оръжия в градовете срещу опозицията в рамките на десет дни.

Проекторезолюцията предвиждаше удължаване с 45 дни на мисията на 300-те наблюдатели на ООН в Сирия, изпратени от средата на април, които спряха работата си през юни заради неотслабващите сражения. Съветът за сигурност на ООН трябва да вземе решение за съдбата на наблюдателската мисия на ООН преди утре вечерта, когато изтича нейният мандат от 90 дни.

Боевете в Дамаск продължават

Новото блокиране на проекторезолюцията в ООН идва в момент на ожесточени сблъсъци в сирийската столица между редовните сили и въоръжената опозиция.

Сирийските бунтовници засилват натиска върху режима на сирийския президент Башар Асад, като ден след убийството на трима негови високопоставени представители продължават сраженията в района на президентския дворец и в близост до правителствените сгради в столицата Дамаск, съобщава Ройтерс в четвъртък, позовавайки се на местни жители.

При атентат в сряда в сградата на сирийската Служба за национална сигурност в Дамаск бяха убити министъра на отбраната генерал Дауд Раджиха, помощник-вицепрезидента генерал Хасан Туркмани и шурея на президента Асад и заместник-вътрешен министър Асеф Шаукат, а редица други високопоставени служители на силите за сигурност бяха ранени.

В отговор на атентата сирийската армия бомбардира квартали в Дамаск. Артилерията, разположена на хълма Касион над столицата, подложи на тежък обстрел районите, където през последните пет дни станаха сблъсъци между военните и бунтовниците, заявил местен активист.

Къде е Асад?

Според източници от опозицията и западен дипломат президентът Башар Асад се намира в крайбрежния град Латакия, откъдето ръководи отговора срещу вчерашния атентат в Дамаск, съобщи Ройтерс. Не е ясно дали Асад е отишъл в Латакия преди или след нападението, отбелязва агенцията.

Турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирайки съобщение в социалната мрежа Туитър на командващия на Свободната сирийска армия Рияд ал Асад, обаче твърди, че Башар ал Асад е бил ранен и е избягал в пристанищния град Латакия. Рияд ал Асад от своя страна се позовава на близкото обкръжение на президента на Сирия.

Американската администрация съобщи, че не разполага с информация за местонахождението на Башар ал Асад след бомбеното нападение в Дамаск вчера, посочва СиЕнЕн-Тюрк.

Първоначално информацията, че Башар ал Асад е бил ранен при атентата в сградата на сирийската Служба за национална сигурност в Дамаск беше разпространена от в. "Гардиън". Според публикацията сирийският президент бил откаран в Латакия със самолет, посочва СиЕнЕн-Тюрк. След нападението съпругата на Башар ал Асад - Асма заминала със самолет за Русия.

Според сирийската държавна телевизия обаче Асад е присъствал в четвъртък при полагането на клетва от страна на новия министър на отбраната, като точното място на събитието не се посочва. Асад е дал инструкции на новия министър на отбраната и му е пожелал късмет.

Президентът на Сирия Башар Асад работи както обикновено в своя кабинет в Дамаск, съобщи сирийски правителствен източник, цитиран от ИТАР-ТАСС. Асад е в президентския дворец в Дамаск, заяви съветник на сирийския държавен глава във връзка със спекулациите за мълчанието му след гибелта на трима негови приближени от силите за сигурност, предаде Франс прес. "Той е в президентския дворец в Дамаск със сътрудниците си и управлява съдбата на страната", изтъкна съветникът, като пожелал да запази анонимност.

Опозицията: Това е началото на края

Смъртта на високопоставени представители от близкия кръг на сирийския президент Башар Асад при вчерашния атентат в Дамаск бележи началото на края на режима, заяви говорител на сирийската опозиция, цитиран от Франс прес.

"Това, което се случи вчера е знак за началото на края на този режим, това е голям удар върху (държавния глава) и апарата за сигурност и репресии на режима", заяви Жорж Сабра, говорител на Сирийския национален съвет, главната опозиционна коалиция.

"Този удар показа, че режимът не представлява повече нищо в бъдещето на Сирия и вече е в миналото", допълни Сабра.

"Това е нов знак, че режимът върви към своя край, тъй като атентатът е бил извършен на по-малко на 500 метра от президентския дворец - същия, в който Башар Асад дава заповеди да се стреля срещу хора", допълни той.

"Призоваваме нашия народ да се подготви за нов етап и да приеме новини, които показват, че властта губи контрола не само в провинциите, но и в цялата страна, върху военните институции и силите за сигурност", изтъкна говорителят.

Той призова да се запазят държавните институции, за да може да продължат да функционират нормално.

"Контролът се изплъзва из окървавените пръсти на режима"

Настъпи ли "началото на края" за управлението на Башар Асад се питат и световните медии в четвъртък.

Сирийският президент Башар Асад понесе смазващ удар вчера с убийството в Дамаск на три водещи фигури на режима. Смъртта на тримата, сред които министърът на отбраната, обаче не означава, че с режима вече е свършено. Асад все още разполага с огромна боева мощ, която може да използва срещу бунтовниците, но загубата на висши членове на сирийския властови елит е огромно психологическо поражение. Сега вече едва ли ще чакаме дълго Асад да слезе - по един или друг начин - от сцената, отбелязва в редакционна статия британският в. "Файненшъл таймс".

Бомбата, заложена вчера в сирийската Служба за национална сигурност в Дамас вероятно рани съдбоносно в сърцето режима на Асад, пише в. "Индипендънт" във водещата си статия, озаглавена "Поврат в Сирия". Часове след атентата един генерал и министърът на информацията - зет на президента, заклеймиха по телевизията "терористите". Колкото по-яростно осъждаха злонамерената ръка на чуждестранни разузнавателни служби и славословеха неизменната мощ на сирийската армия, сирийския народ и сирийската държава, толкова по-ясно се налагаше чувството, че контролът се изплъзва из окървавените пръсти на режима. При положение, че армията се фокусира върху отмъщението, а режимът се бори за живота си, непосредствените перспективи в Сирия изглеждат наистина мрачни. Най-мрачни обаче те са за президента Асад, подчертава всекидневникът.

Откакто преди 16 месеца избухна бунтът в Сирия, всеки ден е белязан неумолимо от смъртта на хора. Вчера обаче беше различно, по две причини. Първо боевете в сърцето на Дамаск продължиха трети ден, доказвайки, че Сирийската свободна армия може да печели срещу превъзхождащи ги във всяко отношение сили, и второ - за първи път конфликтът засегна близкия и дори личен кръг на Башар Асад, отбелязва в редакционна статия в. "Гардиън".

Атентатът, който отне живота на трима, а може би и четирима членове на най-близкото обкръжение на президента, не бе извършен просто в столицата, а в централата на Службата за национална сигурност - крепост в крепостта. Смъртта на всеки от тях - помощник-вицепрезидента генерал Хасан Туркмани, министъра на отбраната ген. Дауд Раджиха и вътрешния министър Мохамед Ибрахим аш Шаар (който според някои съобщения е убит, а според други - ранен) е нещо многозначително. Едновременното им убийство отваря празнина в ядрото на правителството. Най-многозначителна обаче е загубата на заместника на Раджиха - Асеф Шаукат - архитект на репресиите, а като шурей на президента тясно свързан и с рода Асад, който господства над Сирия 40 години.

Смъртта на шурея на Асад и на министъра на отбраната може да ускорят рухването на режима, пише френският в. "Фигаро".

Зрелищният атентат обезглави репресивния апарат чрез невероятен провал за сигурността, след като атентаторът успял да проникне всвръхохраняваната Служба за национална сигурност. Мъжът подал взривило се впоследствие куфарче на един от служителите по сигурността по време на съвещание с колеги. Този човек изглежда бил телохранител на един от участници - Хишам Бехтиар, което потвърждава, че опозицията се е внедрила в сирийската номенклатура, пише френският всекидневник.

Нещо се промени фундаментално в Дамаск вчера - действителността се раздели на "преди" атентата и "след" него, пише в. "Ню Йорк тайм". Промяна настъпи не само в Дамаск. Активисти в град Хама казаха, че раздават сладкиши по улиците, за да отпразнуват смъртта на тримата висши представители на властта, и призовават религиозните водачи да убедят родителите, чиито синове служат в армията, че това е най-подходящият момент да минат на страната на бунта, допълва всекидневникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят