Боевете в Дамаск продължават, бунтовниците владеят граничен пункт

Над 300 нови жертви за един ден в Сирия

Боевете в Дамаск продължават, бунтовниците владеят граничен пункт

Боевете в сирийската столица Дамаск продължават шести ден, като бунтовниците стават все по-дръзки. Те атакуваха полицейски участък в столицата и същевременно овладяха граничен пункт по границата с Турция.

Десетки служители на силите за сигурност и членове на милиции, верни на сирийския президент Башар Асад, бяха убити или ранени при бунтовническо нападение през нощта срещу полицейско поделение в Дамаск, заяви опозиционен активист, цитиран от Ройтерс. Бунтовници, въоръжени с автомати "Калашников", леки картечници и взривни устройства, са блокирали два главни пътя към комплекса и са го атакували.

По думите на активиста на мястото са пристигнали три патрулни коли, които са били поразени от крайпътни бомби. Той е видял три трупа в една от колите, а други очевидци са му казали, че на улицата са лежали мъртви десетки служители от силите за сигурност и членове на милициите шабиха.

Според други активисти бунтовниците са си пробили път към силно укрепения комплекс и са изнесли оръжия, след което са се оттеглили.

В петък сутринта сирийската държавна телевизия съобщи, че сирийската армия е "прочистила" от бунтовници квартал Мидан в Дамаск след ожесточени боеве.

"Нашите доблестни въоръжени сили напълно прочистиха района Мидан в Дамаск от остатъците от наемниците терористи и възстановиха сигурността", посочила телевизията.

От своя страна Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че седем танка и два БТР-а на правителствените сили са щурмували квартала в южната част на столицата и че няколко експлозии са били чути преди атаката.

Местен активист съобщил на Асошиейтед прес чрез интернет, че бунтовниците са предприели тактическо отстъпление днес сутринта, за да бъдат избегнати още цивилни жертви след петдневните ожесточени сблъсъци между бойците от Сирийската свободна армия и силите на режима.

Според опозицията над 300 души са загинали в Сирия вчера, през най-кървавия ден в страната от 16 месеца насам. Най-малко 139 цивилни, 98 войници и 65 бунтовници са убити при репресии и боеве по цялата страна, уточни Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес. Най-много са жертвите в Дамаск и околностите му, където от шест дни се водят боеве: 47 цивилни и 23 бунтовници.

След ожесточени сражения със сирийската армия снощи, сирийските бунтовници днес контролират пропускателен пункт на границата с Турция, съобщи фотограф от Франс прес.

Постът Баб ал Хауа в провинция Идлиб е под контрола на около 150 тежко въоръжени бунтовници в камуфлажни дрехи. На входа към поста се виждат опожарени при боевете турски камиони. Баб ал Хауа се намира срещу турския гранично-пропускателен пункт "Джилвегьозю" в южния окръг Хатай, където има сирийски бежански лагери.

Бунтовниците са плячкосали сградите в граничния комплекс, отнасяйки със себе си компютри и канцеларско оборудване. Те взели също товари с хранителни продукти от турските камиони, които се готвели да минат транзит през границата в момента на сблъсъците. Войници от редовната сирийска армия са изоставили изцяло поста.

Новината за първият превзет от бунтовниците граничен пункт от началото на бунта срещу режима на Башар Асад съобщи вчера Сирийският център за наблюдение на човешките права. Качено от активистите в ЮТюб видео от мястото показва въоръжени мъже, които стрелят във въздуха от радост, а после унищожават голям портрет на сирийския президент.

Същевременно стана ясно, че шефът на сирийското разузнаване Хишам Бехтияр е починал тазисутрин от раните си, получени при атентата в Дамаск преди два дни. Това съобщи ливанската телевизия "Ал Манар", цитирана от Ройтерс.При атентата в централата на Службата за националнасигурност онзи ден загинаха сирийският министър на отбранатаДауд Раджиха, шуреят на президента Башар Асад и заместник наРаджиха по въпросите на сигурността Асеф Шаукат, ипомощник-вицепрезидентът генерал Хасан Туркмани.Отговорност за акта пое въоръжената опозиционна Сирийска свободна армия.

Събитията се развиват на фона на провалените дипломатически усилия за спиране на кръвопролитията. В четвъртък Русия и Китай наложиха поредното, трето вето на резолюция в Съвета за сигурност за Сирия, което световните медии тълкуват като провал на политиката на ООН и по-специално на плана за мир на емисаря за Сирия на ООН и на Арабската лига Кофи Анан.

Третото руско-китайско вето подписа смъртната присъда на плана Анан, отбелязва в. "Фигаро". През това време започва масовото бягство от Дамаск, обхванат от ожесточени сражения от понеделник насам, допълва изданието. От сряда насам 18 600 сирийци от Дамаск са избягали в Ливан, а иракчаните потърсили убежище едно време в Сирия, сега се връщат в родината си по хиляди на ден, посочва изданието. В Дамаск пък животът на местните става още по-тежък. В обсадените квартали има недостиг на газ и на хляб.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят