Бунтовниците в Сирия започват голямо настъпление

Асад започва да губи контрола над Дамаск

Бунтовниците в Сирия започват голямо настъпление

Въстаническата Свободна сирийска армия (ССА) обяви, че започва голямо настъпление срещу правителствените войски под названието "Вулканът на Дамаск и сирийските земетресения". Съобщението е разпространено от името на обединеното командване на Хомс и военния съвет на Сирийската свободна армия. Съобщението идва след два дни, в които за първи път сериозните сражения се пренесоха и в квартали на Дамаск, което дава основание на някои медии да твърдят, че президентът Асад започва да губи контрол над столицата.

В съобщението на опозицията за "голямото настъпление" се казва, че то е започнала в 20 часа местно време в понеделник в отговор на "касапницата и варварските зверства", извършени от режима на Башар Асад.

Бойците на ССА ще предприемат атаки срещу всички позиции на силите за сигурност в градовете и в провинцията, за да провокират ожесточени сблъсъци с правителствените сили и да ги призовават да се предадат. В комюникето се призова да бъдат обкръжени всички контролни постове на полицията, армията и проправителствените милиции шаббиха, да се водят сражения с тях, за да бъдат унищожени.

ССА приканва също да се нанасят удари по всички международни шосета, за да се пресекат маршрутите за снабдяване.

Бунтовниците заявяват, че ще смятат за легитимни цели всички чужди военни, намиращи се на сирийска земя, както и съюзниците  на режима като ливанското движение Хизбула и иранските революционни гвардейци, иракски милиции и палестински фракции, подкрепящи Башар Асад.

Операцията е "първи стратегически етап за създаване в Сирия на пълно и тотално гражданско неподчинение", се казва в комюникето.

Хватката на Башар ал Асад над Дамаск отслабва

Ескалацията на сраженията в Дамаск заедно с възможността за увеличаване на икономическия натиск над Сирия може да се окажат най-сериозните предизвикателства досега за режима на Асад, посочва американският в. "Вашингтон пост" във вторник. Но проблемът е, че Русия все още не може да бъде убедена да изостави съюзника си, добавя вестникът.

Знак, че ситуацията става сериозна за режима, е разполагането на Четвърта дивизия, командвана от брата на президента Махер, посочва в. "Фигаро". Тя е натоварена с отбраната на "крепостта Дамаск". Досега тя не беше мобилизирана срещу бунтовниците извън пределите на столицата, която оставаше встрани от насилието, допълва френското издание.

Според говорител на военния бунтовнически съвет на Дамаск противниците на Асад вече контролират два столични района, пише в. "Монд". Това са кварталите около Мейдан, близко до центъра, и квартал Тадамон. Независими източници обаче не могат да потвърдят тази информация.

Във вторник хеликоптери влязоха за пръв път в акция в Дамаск, обстрелвайки през изминалата нощ квартали в сирийската столица, съобщават цитирани от Франс прес неправителствени организации и очевидци. Те допълват, че в града има нови стълкновения между армията и бунтовници.

Ожесточена картечна стрелба е бил чута днес близо до площад "Сабаат Бахрат" в центъра на Дамаск, посочва ДПА, позовавайки се на сирийски активисти. "Хората се разбягаха по улиците, след като в района се чу стрелба и там нахлуха представители на силите за сигурност с картечници. Това стана недалеч от държавната телевизия и сградата на централната банка," разказа очевидец.

Хватката на Башар ал Асад над Дамаск отслабва, пише британският в. "Индипендънт" по повод най-ожесточените сражения в сирийската столица от началото на бунта преди 17 месеца. На фона на тези сражения продължават да идват новини за все повече дезертирали сирийски офицери и дипломати, допълва вестникът, визирайки генерал-майор Аднан Силу, бивш ръководител на сирийската програма за химически оръжия, и Фарук Таха, доскорошен посланик на Сирия в Беларус. Всичко това само засилва изолацията на режима на Асад, въпреки че вътрешният кръг от негови приближени все още е невредим, посочва вестникът.

Племената по границата на Сирия със съседните държави могат да излязат от контрола на режима и това може да реши съдбата на страната, посочва британският в. "Гардиън". Племенните лидери осъзнават, че е по-добре да са лоялни към племената си, отколкото на централната власт, защото си дават сметка, че настоящата им позиция ще повлияе на тяхната репутация за поколения занапред, подчертава вестникът.

САЩ отхвърлили всички искания за военна подкрепа

Същевременно британският в. "Дейли телеграф" съобщава, че правителството на американския президент Барак Обама е предупредило своите западни съюзници и сирийските опозиционни групировки, че няма да се намесва в кризата в Сирия до президентските избори през ноември. Въпреки нарастващия гняв на сирийските бунтовници, които искат помощ за усилията си за сваляне на режима на Асад, Белият дом отхвърли всички искания затежки оръжия или разузнавателна подкрепа.

Сирийски лобистки групи във Вашингтон, които само допреди няколко седмици изразяваха надежда, че администрацията на Обама ще даде зелена светлина за доставките на противотанкови и противосамолетни ракети, днес признават, че са "изпили хапче за изтрезняване".

Групата за сирийска подкрепа, политическо крило на Сирийската свободна армия, неотдавна е представила на американски представители документ, в който бунтовниците искат 1000 противотанкови ракети, 500 ракети земя-въздух, 750 тежки картечници и сателитни телефони, както и 6 милиона долара за заплати на бунтовниците, сражаващи се срещу режима. Всички техни искания са били отхвърлени и на практика посланието е било ясно - нищо няма да се случи до изборите, посочва "Дейли телеграф".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят