Вашингтон се готви да окаже помощ на сирийските бунтовници

САЩ се опасяват, че се готви клане в Алепо

Вашингтон се готви да окаже помощ на сирийските бунтовници

Правителството на президента Обама обсъжда варианти за по-голяма пряка намеса в гражданската война в Сирия ако бунтовниците, сражаващите се срещу режима на Асад, успеят да установят достатъчно контрол върху части от територията, на които да си създадат сигурни убежища. Това съобщи Асошиейтед прес, като се позова на американски официални представители.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън смята, че е само въпрос на време бунтовниците да завоюват достатъчно територия за създаване на подобни зони.

Съединените щати виждат "все по-голямо единство, сплотеност и подобрени военни действия" сред бунтовниците, заяви висш правителствен служител, пожелал анонимност. Според източника нарасналата ефективност в координирането на нападенията показва, че бунтовниците използват по-добре устройствата за криптирани комуникации, доставяни им от САЩ.

Агенция Ройтерс е научила, че Белия дом е разработил президентска директива, разрешаваща по-голяма тайна помощ за бунтовниците, без доставки на оръжие. Не е ясно дали Обама е подписал строго секретния документ за тайни операции, а официални американски представители отказват коментар по въпроса, отбелязва агенцията.

Но в последните дни според Ройтерс администрацията на Обама е дала достатъчно публични сигнали, че планира по-голяма помощ за бунтовниците.

"Трябва да кажа, че ние повишаваме усилията си в подкрепа на опозицията", заяви държавният секретар Хилари Клинтън във вторник.

Според Ройтерс, по-конкретно става дума за увеличаване на доставките на комуникационно оборудване и предоставяне на разузнавателна информация за придвижването на правителствените войски.

Сирия "се готви за клане" в Алепо

САЩ обявиха същевременно, че лоялните на сирийският президент Башар ал Асад части на правителствената армия "се готвят за клане" в град Алепо, предаде Ройтерс, като се позова на говорителката на Държавния департамент Виктория Нюлънд. Въпреки това Вашингтон засега изключва възможността за военна намеса.

Нюланд изтъкна, че достоверните съобщения за придвижването на танкови колони към 3-милионния град Алепо и бомбардировките на някои райони на града от вертолети и изтребители на режима са признак за "сериозна ескалация" в усилията да бъде потушен въоръженият бунт.

"Опасяваме се, че в Алепо ще се стигне до истинско клане, и че действията на режима показват, че именно такива са намеренията му", подчерта говорителката на Държавния департамент на САЩ.

Тя добави, че САЩ, които ограничават помощта си за сирийската опозиция до доставки на несмъртоносно оборудване, например средства за комуникации, не предвиждат въоръжена намеса без мандат за това от Съвета за сигурност на ООН, където Русия блокира опитите за предприемане на по-ефикасни мерки срещу сирийския режим.

Според сирийската държавна телевизия, правителствените части вече са навлезли в Алепо и "успешно преследват въоръжени опозиционери в самия град и неговите околности". "Десетки терористи са ликвидирани, останалите слагат оръжие и се предават или бягат към турската граница", съобщила сирийската телевизия, цитирана от ИТАР ТАСС.

Депутатка от сирийския парламент, представляваща провинция Алепо, заяви в петък, че е дезертирала в Турция. "Преминах в Турция и дезертирах от този тираничен режим...поради репресиите и дивашките изтезания, на които е подложен един народ, настояващ за миминум права", заяви пред телевизия Скай Нюз Арабия Ихлас ал Бадауи.

Това е първият случай на дезертиране на член на избрания през май парламент, доминиран от партията Баас на президента Башар Асад, отбелязва Ройтерс.

Правителствената армия обстрелва бежанци по границата с Йордания

В петък спорадични престрелки избухнаха по йорданско-сирийската граница, което е признак за засилващото се напрежение между двете страни, предаде ДПА. Служител в йорданските сили за сигурност съобщил, че престрелките избухнали след като сирийски войници открили огън по група от около 300 бежанци, които се опитвали да преминат на територията на Йордания. Под обстрел попаднали и йордански войници.

При престрелката, станала близо до граничния йордански град Рамта, било убито сирийско момче, което заедно с родителите си бягали към Йордания. Ранени са и двама йордански войници.

В момента в Йордания има 140 хиляди сирийски бежанци. Преди седмица Аман приведе частите си по границата със Сирия в бойна готовност.

От месец насам сирийската армия се опитва да блокира достъпа на бежанци до границата с Йордания. Според активисти на сирийската опозиция целта на армията е да не допусне близки на войници и офицери да избягат от Серия, тъй като в противен случай режимът се опасява от масово дезертьорство. Кампанията на сирийската армия, при която няколко десетки бежанци бяха убити или тежко ранени по границата с Йордания, засега не дава осезаем резултат, тъй като броят на хората, които бягат от Сирия към съседното кралство, непрекъснато се увеличава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?