Русия (и не само) отбеляза Седми ноември

Русия (и не само) отбеляза Седми ноември

Тържествено шествие в чест на 69-годишнината от военния парад на 7 ноември 1941 г. се състоя в неделя на Червения площад в Москва, предаде ИТАР-ТАСС. Успоредно с него се състоя и честване на 93-ата годишнина от Октомврийската революция, което изведе на улицата в центъра на руската столица и в десетки големи градове на страната комунисти и симпатизанти на левицата, развели червени знамена и понесли портретите на Ленин и Сталин.

Парадът през 1941 г. по случай годишнината от болшевишката революция се е състоял също на Червения площад, като по онова време германските войски са се намирали на 70-100 км от съветската столица. Войниците, участващи в тогавашния парад, директно са заминавали за фронта.

Почетни гости на днешното шествие бяха четиридесет ветерани, набивали крак по паважа на площада ред 69-години. Те наблюдаваха шествието от почетната трибуна до мавзолея на Ленин.

Преди началото на шествието реч произнесе московският кмет Сергей Собянин, който изрази своето преклонение и възхищение пред подвига на защитниците на Москва през Втората световна война. Той изтъкна и заслугите на московчанките за работата им във военните заводи и по изграждането на отбранителните съоръжения около града.

Във военния парад след това участваха над 4 500 курсанти от руски кадетски и военни училища, членове на военизирани детски и младежки организации, включително конници.

Тържественият парад на Червения площад в чест на годишнината от парада през 1941 г. се провежда вече 13 години. Седми ноември е датата, на която в бившия Съветски съюз и след това в страните от ОНД се честваше годишнината от Октомврийската революция. В годините от 1996 до 2005 г. тази дата в Русия се отбелязваше като Ден на съгласието и примирението.

В успоредния парад на руски комунисти в столицата според милицията са взели участие около 2500 души. Според руската компания участниците са били около 50 хиляди. Наблюдатели твърдят, че комунистите не са допускали в шествието им да се включат представители на други леви сили и милицията се е намесвала, за да предотврати сблъсъци.

Под червени знамена членове на украинската компартия манифестираха и в Киев в чест на 93-ата годишнина от Октомврийската революция. Независимо от заповедта на съда на тази дата в града да няма масови мероприятия колона от комунисти за пръв път премина по главната улица "Хрешчатик.

Отначало силите на реда са се опитали да попречат на демонстрантите, но след това са се съобразили с  големия им брой и са пропуснали колоната, оглавявана от лидери на партията и нейни депутати, предаде ИТАР-ТАСС.

РИА "Новости" съобщава, че петима привърженици на Коалицията на участниците в Оранжевата революция са били арестувани, след като се опитали да попречат на комунистическата демонстрация. По думите на говорител на украинското МВР след съставянето на протокол за нарушението петимата ще бъдат освободени.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?