Русия иска да обсъди "Южен поток" с ЕС на 26 септември

Русия иска да обсъди "Южен поток" с ЕС на 26 септември

Русия иска на 26 септември да обсъди продължаването на проекта за строежа на газопровода "Южен поток” с еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде вп етък руското издание РИА Новости, позовавайки се на енергийния министър на Русия Александър Новак.

"Всички страни продължават да работят, съвместните предприятия са създадени. Има диалог, работим и с ЕК. На няколко пъти сътрудничеството ни бе прекратено, но се надявам в близко време да подновим съвместната работа. Ще се опитаме да обсъдим този въпрос по време на среща с Йотингер”, заяви Новак в кулоарите на инвестиционния форум в Сочи.

Надеждата на Москва е разговорът с Йотингер за "Южен поток" да стане по време на насрочената за същия ден в Берлин поредна тристранна среща между ЕС, Русия и Украйна за решаване на газовите спорове между двете страни.

По повод резолюцията на Европейския парламент от четвъртък, която призовава европейските страни да прекратят всякакви бъдещи енергийни споразумения с Русия и да се разтрогнат междуправителствените споразумения по "Южен поток", Новак коментира, че това може да стане само със съгласието и на двете страни по споразумението.

Острата резолюция на Европейския парламент по руско-украинската тема, осъдила Москва за "хибридната война" срещу съседната държава и приканваща правителствата на страните от ЕС да разширят санкциите спрямо Русия, като спрат икономическото сътрудничество с тази страна, предизвика редица коментари в руските медии.

При все че европейските правителства не са длъжни да вземат предвид мнението на евродепутатите, гласуването в Страсбург създава крайно неприятен за Москва емоционален фон, изтъква "Комерсант".

Евродепутатите приканиха кабинетите в столиците от ЕС да изключат Русия от сътрудничеството в ядрената сфера и "да проучат въпроса за изключване на Руската федерация от системата за международни разплащания СУИФТ". Разширените санкции трябва да включват според Европарламента анулиране на споразуменията с Русия в ядрения отрасъл, включително свързаните с газопровода "Южен поток"; да се спрат и доставките на стоки, все още необхванати от евросанкциите, "особено на стоки с двойно предназначение и оръжия".

Предложението за спиране на ядреното сътрудничество бе посрещнато спокойно от Москва, пише вестникът. А възможното изключване на Русия от СУИФТ крие рискове и за самата Европа - чуждестранните банки просто нямат друг начин да информират руските например за плащания по газовите доставки, забелязва експертът Сергей Уткин.

"За подобна стъпка ЕС навярно ще трябва да убеди по-широк кръг ог страни. Решенията зависят и от банките в системата, и то не само от европейските. Ето, Китай и Индия едва ли ще склонят", казва специалистът. Според него решението на ЕП не ще може коренно да промени санкционната политика на ЕС към Русия.

"Ведомости", напротив, е убеден, че ако тези санкции бъдат приети, ще се наредят сред най-тежките. Според финансиста Александър Макаров "това ще е удар по системата като цяло и руските банки ще бъдат изключени от световната финансова система", отбелязва всекидневникът.

Резолюцията на ЕП е само препоръка и съвсем не е задължително да бъде взета под внимание, твърди "Независимая газета", цитирана от БТА.

"Да се забрани или разреши сътрудничеството с Русия не влиза във функциите на Еврокомисията или Европарламента и резолюцията на ЕП в случая няма основополагащо значение, това е само мнение" - коментира аналитикът Вячеслав Никонов.

"Идеята Русия да бъде изключена от системата СУИФТ вече бе предложена по-рано от британския премиер Дейвид Камерън. И в случая позицията му изглежда дори по-значима от документа на ЕП, защото той има глас в Европейския съвет", допълва руският наблюдател.

"Тази резолюция е важна в политически план - с оглед курса на ЕС към продължаване на санкциите и твърдата линия спрямо Русия. Но това не означава, че в обозримо бъдеще решението ще добие практически форми", смята икономистът от Руската академия на науките Борис Фрумкин.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?