Русия иска сливане на “Бургас-Александруполис“ и “Самсун-Джейхан“

Русия иска сливане на “Бургас-Александруполис“ и “Самсун-Джейхан“

Руският петролен оператор “Транснефт“ обсъжда с Турция, Италия и Гърция възможността за обединяване на проектите за изграждането на нефтопроводите “Бургас-Александруполис“ и “Самсун-Джейхан“, съобщи ръководителят на компанията Николай Токарев, цитиран от Газета.ру.

“Транснефт“ участва и в двата проекта. Контролираният от Кремъл концерн ръководи консорциума, в който влизат още “Роснефт“ и “Газпромнефт“ и който държи контролния 51-процентов дял в международната проектна компания “Трансболкан Пайплайн“ за реализацията на “Бургас-Александруполис.

В края на октомври миналата година “Транснефт“ отново заедно с “Роснефт“ и руска шипинг компания подписа споразумение за включване в “Самсун-Джейхан“, движен дотогава от италианската ЕНИ и турската “Чалик Енерджи“.

“Ние виждаме реална перспектива за сливането на двата проекта и обсъждаме това с нашите турски, италиански и гръцки партньори, които с интерес се отнасят към идеята за обединението на двете юридически лица в един консорциум“, каза Токарев.

По думите му, с приемането на такова решение ще отпадне необходимостта от разработването на други маршрути в обход на проливите Босфор и Дарданели и ще позволи поддържането на високо качество на доставките на нефт във всяка посока.

“Разбира се най-привлекателно изглежда предложението на турската страна да предостави на руските компании преференции при транспортирането на петрол през Босфора в случай, че те се включат в проекта “Самсун-Джейхан“, каза Токарев. Според експерти обаче подобни преференции биха били недопустими, тъй като нарушават правилата на конкуренцията за останалите превозвачи, ползващи Босфора.

Шефът на “Транснефт“ подчерта отново, че “Самсун-Джейхан“ и “Бургас-Александруполис“ не са конкурентни.

Прави впечатление обаче, че Токарев не споменава идеята да се обсъжда с българската страна, която изчаква да приключат процедурите по изготвянето на оценката за въздействието върху околната среда и нейното одобряване или отхвърляне от ековедомството.

Газета.ру отбелязва, че “Транснефт“ неведнъж е изразявала безпокойствието си относно позицията на България за проекта “Бургас-Александруполис“, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че тръбата “създава екопроблеми в региона и не защитава интересите на страната“. България също така не е удовлетворена от икономическия модел на проекта, считайки, че получаваните от него дивиденти са малко, пише изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?