България готви уклончив отговор за "Бургас-Александруполис"

България готви уклончив отговор за "Бургас-Александруполис"

България готви уклончив отговор за проекта за строеж на петролопровода “Бургас “Александруполис“ дни преди визитата на руския премиер Владимир Путин у нас на 13 ноември. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще се произнесе на 9 ноември дали приема или отхвърля екооценката на проекта за петролопровода, научи Mediapool.

Дори обаче и становището да е отрицателно, инвеститорът имал още една възможност да коригира проекта си, обясниха от пресцентъра на ведомството. След като първоначално от там бяха съобщили, че по въпроса ще заседава Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС), после се коригираха. Оказа се, че има още време до събирането на този орган, който трябва да реши окончателно въпроса с участието на България в проекта за превоз на руски нефт с танкери до черноморското пристанище в Бургас, откъдето да се претоварва в тръбата и да се превозва до порта Александруполис на Егейско море.

Още преди няколко месеца премиерът Бойко Борисов прогнозира, че българските екоексперти ще отхвърлят проекта. Той неведнъж е изразявал негативното си отношение към този нефтопровод, а през юли заяви, че “дори руската страна не натиска за този проект, защото знае, че има риск, и ако ние тръгнем да го изпълняваме, ще искаме такива гаранции от няколко милиарда, че никой за такива малки количества не би се хванал“.

Според информация на Mediapool, забележките на специалистите от МОСВ действително са много. Не било изключено обаче проектът да мине. Другият вариант е да се върне за нова доработка и след като се отразят новите забележки – да се предложи за обществено обсъждане и чак тогава да влезе във ВЕЕС.

Веднъж вече екоминистерството върна доклада за оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) на “Бургас-Александруполис“ и поиска да се предложи алтернативен вариант на предвидената технология за разтоварване на нефта чрез буйове. Така проектната компания “Трансболкан Пайплайн“ внесе на 4 октомври нов ОВОС с възможност за пристанищна връзка между танкерите и нефтопровода.

Консорциумът за изграждането на тръбата предостави подобна екооценка и в гръцкото министерство на енергетиката и околната среда, което също трябва да се произнесе.

За разлика от София обаче, Атина е положително настроена към проекта, в който 51 на сто държат три руски компании, а останалият дял е разпределен по равно между България и Гърция.

Коментирайки предстоящото посещение на руския премиер в София, премиерът Борисов каза миналата седмица, че съвместните енергийните проекти с Русия ще бъдат успешно реализирани с изключение на петролопровода "Бургас-Александруполис“, за чиято реализация неизбежно ще попречат екологични проблеми.

Очакванията са Путин и Борисов да си стиснат ръцете за "Южен поток" и АЕЦ "Белене".

По отношение на нефтопровода, който "успешно" се отлага повече от едно десетилетие, вече се появиха съмнения, че самата Русия няма нито ресурси, нито интерес от изграждането му. Като голяма енергийна сила обаче тя не може да си позволи да признае това гласно и предстои да се посочи друг "виновник" за провала. България към момента е най-удобна за тази роля.

Реализацията на нефтопровода, замислен първоначално да разтовари черноморските проливи Босфор и Дарданели, има много голямо значение за Гърция, заяви гръцкият външен министър Димитрис Друцас на среща с чуждестранни журналисти, цитиран в понеделник от БНР.

“Ние напълно поддържаме този проект и правим всичко възможно той да се осъществи. Знаем, че българската страна изрази опасенията си по отношение на екологичните аспекти на проекта. Гърция също е изказвала подобни съображения и за нас е очевидно, че при строителството на този нефтопровод трябва да бъдат отчетени необходимите екологични изисквания". заяви. Друцас. Той подчерта, че министърът на околната среда Тина Бирбили е посетила неотдавна Москва и там се е срещнала с руския си колега.

"Един от резултатите от срещата, засяга нефтопровода “Бургас-Александруполис“. Тогава Русия и Гърция се договориха за по- тясно сътрудничество и създаване на съвместна група, която да разгледа най- важните въпроси, като поддържа активни връзки с българската страна, за да се разбере дали от страна на България има съответното желание за реализацията на този проект. Гърция напълно поддържа строителството на нефтопровода и иска да знае каква е окончателната позиция на България", подчерта дипломатът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес