Русия изпраща 10 изтребителя в Крим

Лавров твърди, че Украйна и Западът готвят "провокация" в района

Керченският пролив

Руското министерство на отбраната изпраща 10 изтребителя Су-27СМ и Су-30М2 в Крим. Те бяха временно прехвърлени на военно летище в Южна Русия заради основен ремонт на кримския аеродрум Белбек, но сега ще бъдат върнати, съобщиха руските агенции.

Новината съвпадна с твърдението на руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че украинските власти планират да извършат въоръжена провокация по границата с Крим през последната десетдневка на декември. 

Той обвини украинския президент Петро Порошенко, че лично се занимава с подготовката.

"По наши данни, той (Порошенко) обсъжда със западните си покровители провокация на границата с Крим. Съветват го да поддържа бойни действия със слаба интензивност, за да може в пропагандистки план да се говори, че руснаците настъпват срещу Украйна, и затова трябва да им бъдат наложени още санкции, но в никакъв случай не трябва да се допусне военните действия да преминат във фаза, зад която ще последва пълномащабен отговор", заяви Лавров.

Русия ще отговори на провокационните действия на Украйна, каза Лавров, като добави, че "съответните наши служби предприемат всички необходими усилия да не се стигне до ексцесии".

Изтребителите, които бяха временно дислоцирани на военното летище Кримск в Краснодарския край, ще прелетят от Кримск в Белбек на 22 декември, за да се установят там за постоянно, се казва в съобщението на руското военно министерство.

Строителните работи на летището в Белбек започнаха през пролетта на тази година. Към този момент е завършен първият етап от разширението му: нова писта, дълга 3450 м, пътеки за рулиране на самолетите и места за паркирането им, както и площадки със специално предназначение, което позволява да се изпълняват планови полети и прелитания на военни летателни апарати денонощно и в различни природни условия.

Отношенията между Киев и Москва ескалираха, след като руските сили нападнаха три украински кораба във водите на Черно море, които се бяха насочили към Керченския проток напът за Азовско море. Според Москва става въпрос за "незаконно преминаване на морската ѝ граница".

Руските власти твърдят, че сред задържаните 24 моряци са и представители на украинските служби.

Действията на Москва бяха осъдени от Запада, но руснаците твърдят, че става въпрос за провокация на Порошенко, който искал да си вдигне рейтинга преди изборите в Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?