Русия може да е изпробвала средства за кибервойна срещу Латвия

Москва е разработила значителен потенциал за електронна война

Русия може да е изпробвала средства за кибервойна срещу Латвия

Москва вероятно е била отговорна за сривовете в мобилните комуникационни мрежи на Латвия преди руските военни учения миналия месец, явно изпробвайки средствата си за кибератаки, заявиха служители от балтийските страни и НАТО въз основа на разузнавателни данни за маневрите, предаде Ройтерс.

Русия е подозирана за срива на мобилната мрежа по западното крайбрежие на Латвия в продължение на седем часа на 30 август, казаха дипломати от НАТО и латвийски служители по сигурността. Според тях е възможно да е била използвана апаратура за предизвикване на смущения в комуникациите, насочена от руския балтийски анклав Калининград към Швеция, но засегнала и Латвия.

Те подозират, че Русия е атакувала горещата линия на латвийските служби за спешна помощ, която се е сринала за първи път на 13 септември, малко преди най-интензивния етап от най-големите руски военни учения от 2013 г., известни с наименованието "Запад".

Шведското министерство на отбраната каза, че не знае за какъвто и да е опит за предизвикване на смущения, насочен към Швеция.

Сривовете са били малки в сравнение с пораженията, причинени от хакери, които атакуваха многонационални компании, пристанища и обществени услуги по света по-рано тази година.
Но разузнавателните данни на НАТО, показващи, че Русия е поставила кибернетичните инструменти в центъра на ученията "Запад" и ги е използвала като нападателно средство, предизвикват сериозно безпокойство.

Това също така е стъпка, която не всички европейски съюзници от НАТО са готови да предприемат, казаха дипломати и военни служители. Досега алиансът подчертава, че стратегията му в кибернетичната област е с чисто отбранителен характер.

Те също така подчертават способността на Русия да прехваща или смущава граждански мрежи "в значителен радиус и със сравнителна лекота", заяви дипломат от НАТО. Според него руският технологичен напредък може да създаде опасност за комуникациите и радарите на НАТО.

Американският генерал Бен Ходжис, който командва сухопътните войски на САЩ в Европа, каза, че Русия е разработила "значителен потенциал за електронна война" през последните три години.

"Много от това беше демонстрирано по време на ученията ("Запад")", заяви той.
Ученията, които се проведоха от 14 до 20 септември в Беларус, Балтийско море, Западна Русия и Калининград, също така показаха модернизацията на руската армия в нов, голям мащаб.

Споделяне

Още от Свят