Русия не се вълнува от острите критики на ПАСЕ за разправата с Юкос

Резолюцията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която остро критикува действията на руските власти към петролния концерн Юкос и бившия му изпълнителен директор Михаил Ходорковски, няма да повлияе по никакъв начин на съдебните процеси срещу бившите ръководители на компанията. Това мнение са изказали както представители на руската делегация, така и адвокати на Юкос, пише в четвъртък руският в. Комерсант.

"Аз не мисля, че Русия ще приеме препоръката на ПАСЕ, Русия не иска да признае, че в делото Юкос са били допуснати груби нарушения", заяви в сряда след пресконференцията в Страсбург Евгений Бару, адвокат на Платон Лебедев.

Две трети от представителите на ПАСЕ приеха предложената от германския депутат Сабина Лойтхойзер - Шнаренбергер резолюция по темата за Юкос. "Надявам се, че Русия ще възприеме документа много сериозно", заяви представителката на либералната Свободна демократическа партия. Като член на Съвета на Европа Русия е длъжна да съблюдава неговата Харта за правата на човека.

Руският генерален прокурор Владимир Устинов отхвърли резолюцията на ПАСЕ като несъответстваща на действителността. Руската делегация в ПАСЕ определи приетия критичен доклад като едностранчив и необективен.

Председателят на руската делегация, депутатът от руската Дума Валерий Гребенников заплаши, че долната камара на парламента скоро може да намали вноската на Русия в Съвета на Европа от сегашните 24 на 6 милиона долара.

Преди това Русия постоянно се опитваше да не допусне да се стигне до гласуване на резолюция за Ходорковски, тъй като в нея се съдържат сериозни обвинения по адрес на Кремъл.

"Ние поставяме под въпрос честността, безпристрастността и обективността на властите, които, изглежда, са действали превишавайки пълномощията си, без да съблюдават базови права на защитата", се посочва в резолюцията, която бе гласувана във вторник.

"Делото "Юкос" има за цел за отслаби политическия опонент, да сплаши други богати хора и да установи държавен контрол над стратегически промишлени отрасли. Но най-важното е, че т.нар. съдебна реформа доведе до това, че съдиите днес са още по-зависими от властта".

Лойтхойзер-Шнаренбергер подчерта специално, че при делото срещу Ходорковски данъчното законодателство е било приложено с обратна сила, че се пречи на работата на адвокатите и че резкият подход на обвинението за неплащането на данъци е приложен избирателно, само по отношение на Юкос и неговото ръководство. Спрямо нито една друга руска компания не са приложени подобни действия, макар че всички са използвали схеми за намаляване на данъците.

Съветът на Европа остро критикува и принудителната продажба на главното производствено предприятие на Юкос - Юганскнефтегаз, при това на далеч по-ниска цена от пазарната му стойност.

Междувременно стана известно, че са предявени данъчни искове и по отношение на друго от добивните предприятия на Юкос - Самаранефтегаз, което също ще бъде продадено на търг през юни.

През октомври 2003 г. Ходорковски беше арестуван за неплащане на данъци, измами и образуване на престъпна групировка. Обвинението открито изрази съжаление, че може да осъди Ходорковски само на 10 години затвор. Новите обвинения, които генералният прокурор Устинов обяви в сряда, ще направят възможна присъда от 20 години - за да не бъде допуснато Ходорковски да се включи в политиката.

Намиращият се в затвора предприемач, който заедно със своите партньори придоби на мними търгове, за общо 309 млн. долара петролния концерн Юкос и го превърна в компания за 40 млр. долара, обяви, че напуска бизнеса и се заема с политика. Своите акции той вече продаде на партньорите си и съобщи в открито писмо, че леко се е разделил със собствеността си.

В същото открито писмо бившият най-богат руснак обвини ръководството на страната, че преследва лични интереси.

Държавната компания Роснефт, която купи Юганскнефтегаз, предстои да се слее с Газпром и новосъздаденото обединение да се обособи в отделен концерн, управляван от близки съратници на президента Владимир Путин.

Заради това лично обогатяване, пише Ходорковски в своето най-критично към Путин послание, бяха принесени в жертва всички демократични свободи - като отмяната на прекия избор на губернатори, например.

Споделяне

Още от Свят