Русия обмисля глоби за синоптици с неверни прогнози

Русия обмисля глоби за синоптици с неверни прогнози

Руският министър на извънредните ситуации предлага глоби за синоптиците, които не дават точни прогнози.

Време е да се изработи алгоритъм на икономическа отговорност на териториалните подразделения на руската хидрометеорологична служба, когато прогнозите им за времето не се потвърждават, е заявил министър Владимир Пучков, цитиран от "Комерсант".

Той подчертал, че в тази сфера трябва да действа именно "икономическият механизъм на отговорност на конкретни длъжностни лица, които готвят прогнозите за времето".

По-рано властите обещаха да проверят защо не работи системата за оповестяване на гражданите за предстоящи стихийни бедствия и защо Министерството на извънредните ситуации не работи както трябва, в резултат на което московчани не са били предупредени за урагана на 29 май.

Жертвите на урагана са 15, а около 200 души пострадаха.

Идеята да се глобяват синоптици за неточни прогнози не се предлага за пръв път. През март т.г. в парламента е внесен такъв законопроект. Той предвижда, ако неточността в прогнозата не надхвърля 5 °C , синоптиците да плащат по 3 хиляди рубли, а юридическите лица – до 10 хиляди рубли. Ако грешката е по-голяма от 11 °C, глобата за длъжностни лица да достига 10 хил. рубли, а за юридически – 20 хиляди.

Споделяне

Още от Свят