Русия очаква от България проблеми по “Бургас-Александруполис“

Русия очаква от България проблеми по “Бургас-Александруполис“

При реализацията на проекта за строителството на петролопровода “Бургас-Александруполис“ може да възникнат проблеми, заяви министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко в изявление пред Държавната Дума в сряда.

По думите му, българското правителство има въпроси, свързани с икономическия модел на проекта, и по-специално за това, че дивидентите за страната не са много изгодни. По думите му въпросът за това ще бъде повдигнат на заседанието на междуправителствената комисия, което ще се състои в София на 10 и 11 декември.

Само преди дни и българският премиер Бойко Борисов заяви, че петролопроводът не е никакъв енергиен проект, а инфраструктурен и ползите за страната ни са много малко – едва 35 млн. долара годишно.

"Имаме една тръба, по която върви петрол - от едната страна руснаците си продават петрола, а от другата гърците получават петрол, а ние имаме само тръба", каза Борисов преди седмица. Тогава той се възмути от предходните управляващи, че не са поискали български танкери да возят готова продукция или страната да участва в рафинерия.

Споразумението за изграждането на петролопровода бе подписано пред март 2007 г. между Русия, България и Гърция, които съответно държат 51 и по 24.5 на сто в проекта.

Москва лобира за проекта от 13 години като най-краткия и изгоден вариант за заобикаляне на Черноморските проливи. “Бургас-Александруполис“ се разглежда и като пряка перспектива за разширението на мощностите на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК), който експлоатира нефтопровода от находището “Тенгиз“ до руското пристанище Новоросийск, от където се планира да тръгват танкерите за Бургас и да се прикачва суровината по тръбата до Александруполис.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес