Русия осъди "десните радикали" в България заради паметника на Съветската армия

Русия призовава властите на България "решително да пресекат проявите на вандализъм и гаврене с паметта на съветските воини, паднали за освобождението на България и Европа от фашизма". Това се казва в изявление на руското външно министерство по повод "опита за оскверняване на паметника на Съветската армия в центъра на София в нощта на 7 септември", предаде ИТАР-ТАСС.

Четирима души бяха арестувани в събота срещу неделя за 24 часа докато изписват "Окупатори" в основата на паметника. Сред тях бе Марта Георгиева - кандидат-депутатът на Реформаторския блок и председател на ДСБ в столичния район Средец. Участниците в последната акция около Паметника на Съветската ария са получили обвинение за хулиганство.

"Нищо, освен възмущение не може да предизвика поредният опит на представители на крайнодесните кръгове в България да осквернят паметника на Съветската армия. Особено цинично е, че тази проява на вандализъм е била запланувана в навечерието на 9 септември - 70-годишнината от освобождаването на България от фашизма. Благодарение на своевременните и високопрофесионални действия на българските правоохранителни органи тази поредна враждебна постъпка на десните радикали бе успешно пресечена ", отбелязва руското дипломатическо ведомство, цитирано от БТА.

"Налага се с огорчение да констатираме, че определени сили в България не се отказват от усилията си всячески да преиначат ролята на Русия в историята на България, твърдейки, че
османското иго е било заменено от "съветска окупация", и да представят в негативна светлина многовековната руско-българска дружба и нашата помощ и подкрепа за българския народ", се казва в изявлението.

"Убедени сме, че намеренията да се изопачи историята до неузнаваемост никога нямат да срещнат съчувствие и разбиране сред широките слоеве на братския български народ, който е
свързан с Русия с духовно родство, дружба, сътрудничество и взаимопомощ в продължение на столетия", подчертава руското външно министерство.

Споделяне

Още от България