Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Русия остава и без отбор по щанги на Олимпиадата

Към момента близо 100 руски спортисти са спрени от участие

2 коментара
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като отборът на Русия по лека атлетика за олимпийските игри в Рио беше спрян от участие, същото ще последва и за тимът по вдигане на тежести.

Световната федерация по щанги все още не е излязла с официално съобщение, но информира, че е хванат трети руски тежкоатлет с положителна допинг проба. Това по нейните правила означава автоматично отпадане на целия отбор.

Кану-каякът и плуването бяха първите спортове, които в изпълнение на решението на Международния олимпийски комитет (МОК) от неделя решиха да отстранят руски спортисти от започващата на 5 август Олимпиада в Рио де Жанейро. Петима от заявените от Русия кануисти и каякари и седмина от заявените плувци са със забрана за участие. Някои от тях ще обжалват наказанията си пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана.

В неделя Изпълнителният комитет на МОК реши да не забрани участието на всички руски спортисти на Олимпиадата в Рио де Жанейро, каквато бе препоръката на Световната антидопингова агенция, а да прехвърли отговорността за решението на отделните международни спортни федерации. Всяка от тях ще трябва да преценява за всеки отделен руски спортист дали отговаря на критериите за участие.

До това решение се стигна, след като през юли независима комисия на Световната антидопингова агенция (WADA) излезе с доклад, който подробно документира и доказва, че на правителствено ниво Русия е създала и поддържала система за употреба на допинг от спортистите, а руското спортно министерство манипулирало допинг проби на руски спортисти преди и по време на олимпийските игри в Сочи през 2014 г, както и на други, организирани на руска територия големи състезания.

Към момента са спрени близо 100 спортисти

След решението на МОК да остави на международните спортни федерации решението кои руски спортисти да бъдат допуснати до олимпиадата броят на спрените състезатели към момента вече наближава 100.

Руският олимпийски комитет по-рано бе обявил списък с 387 спортисти, но след оставеното в сила наказание на 67 от 68-те руски атлети (разрешение има само Дария Клишина в скока на дължина), той бе редуциран до 320.

В понеделник шефът на Руския олимпийски комитет Александър Жуков обяви, че от тези 320, 13 имат допингово досие, "което, няма как да бъде пренебрегнато". Ставаше дума за 5-ма плувци, 3-ма колоездачи, по 2-ма гребци и щангисти и 1 борец.

Щангистите аут от олимпиадата

Днес стана ясно и, че целият руски отбор по вдигане на тежести най-вероятно ще пропусне олимпийските игри.

Причината е, че при последния повторен анализ на проби от Лондон`12 е установено, че бронзовият олимпийски медалист по вдигане на тежести в кат. над 110 кг - Руслан Албегов, е употребявал допинг. Това означава, че със сигурност за Рио`16 ще бъдат спрени всички руски щангисти - общо 8 човека.

На 22 юни световната щанги федерация (IWF) обяви, че ако при повторните проверки на пробите от Пекин`08 и Лондон`12 има повече от трима руснаци, уличени с допинг, целият тим няма да бъде допуснат до олимпиадата.

По-рано, пак при повторни анализи, бяха установени положителни проби на Надежда Евстюхина, Марина Шайнова и Апти Аухадов. Руският тим вече бе лишен от по една квота при мъжете и жените заради 4-ма, заловени с допинг на световното в Хюстън`15, и бе останал с 5-има мъже и 3 жени за Рио`16.

Отстранените в кану-каяка и гребането

Във вторник Международната федерация по кану-каяк забрани на петима руски състезатели да участват на олимпийските игри. Това са кануистите Андрей Крайтор и Алексей Коровашков и каякарите Александър Дяченко, Елена Анюшина и Наталия Подолская.

Причината за отстраняването им е, че имената им се споменават в доклада на независимата комисия на Световната антидопингова агенция. Останалите състезатели от руския отбор по кану-каяк ще получат право да участват в Рио.

Днес международната федерация по гребане (FISA) официално обяви, че спира от участие трима руски гребци - освен известните от предния ден Иван Баландин (осморка) и Анастасия Карабелшчикова (осморка), е наказан и Иван Подшивалов (четворка). В допълнение от FISA обявиха, че от доклада на комисията "Макларън" са разбрали, че пробите на общо 11 руски гребци са били подменени в московската антидопингова лаборатория, което навежда на мисълта че списъкът на отстранените гребци ще бъде разширен.

Забраните в плуването

Късно в понеделник вечерта решението си оповести и Международната федерация по плувни спортове (FINA) – тя не допуска до игрите в Рио седем руски състезатели.

Това са звездата Юлия Ефимова, Михаил Довгалюк, Наталия Ловцова, Анастасия Крапивина, както и трима, чиито повторно анализирани проби от игрите в Пекин`08 са се оказали положителни - бронзовият медалист Никита Лобинцев, Владимир Морозов и Дария Устинова

Първите четирима не могат да участват в Рио, защото имат предишни наказания за употреба на забранени вещества. Имената на останалите пък също са и сред споменатите в доклада на независимата комисия на WADA.

На този етап остава неясен статутът на плувните щафети, в които е било предвидено участие на тези състезатели.

Първоначално обявените плувци в руската делегация бяха 37 - 24 мъже и 13 жени.

Модерен петобой

Федерацията по модерен петобой (UIPM) забрани участието на Максим Кустов и Иля Фролов.

Те не са уличавани официално в употреба на допинг, но от UIPM съобщават, че според доклада "Макларън" двамата са дали положителни тестове за тренболон, метенолон и оксандролон. Пробите им са били анализирани в московската лаборатория през август 2014 г., но резултатите са били фалшифицирани.

Допуснатите

Вече е окончателно ясно, че руски представители няма да има в лекоатлетическия турнир на игрите, след като Спортният арбитражен съд в Лозана отхвърли жалбата на 68 руски лекоатлети срещу наказанието, наложено от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) заради масова употреба и прикриване на допинг. Даря Клишина ще бъде единствената руска атлетка, която ще участва на Олимпийските игри, но под неутрален флаг. Причината за това изключение е, че състезателката в дългия скок от години живее и тренира във Флорида, където е обект на постоянен допинг контрол.

В понеделник Международната тенис федерация (ITF) реши да допусне седемте номинирани тенисисти от Русия до участие на Олимпиадата. Причината за това е, че те са били обект на строга антидопингова програма извън държавата си и ITF е на мнение, че това е достатъчно, за да покрият необходимите изисквания.

Международната волейболна федерация (FIVB) ще си сътрудничи с WADA по въпроса за допускането на руския национален отбор до Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

"Руските волейболисти преминаха проверки на същото равнище, на което и представителите на всички други страни", се казва в съобщение на пресслужбата на FIVB. "Огромното мнозинство от пробите буха изследвани извън пределите на Русия. FIVB ще продължи тясното сътрудничество с WADA с цел вземането на следващите решения във връзка със заявлението на Изпълкома на МОК", заявиха вчера от волейболната централа, без да посочват изрично дали руският отбор ще участва игрите.

Във вторник стана ясно, че от отбора по волейбол не е допуснат само Александър Маркин заради положителна проба за "мелдоний".

Същия ден федерациите по фехтовка, джудо, конен спорт и стрелба с лък обявиха, че пускат всички руснаци с квоти.

Останалите централи все още проучват доклада "Макларън" и допинг досиетата на своите руски състезатели.

Въпреки това английският в. "Телеграф" написа, че руската делегация в Рио ще бъде редуцирана до около 40 човека. Източник на изданието разказал, че МОК ползва "независим експерт", за да отсее онези руски спортисти, които не са били подлагани на достатъчно строг допингов контрол. Това предизвика гневна реакция на президента на руския олимпийски комитет.

"Този вестник неотдавна писа, че Русия въобще няма да участва в Рио. Сега пък, че ще редуцират състава ни до 90% - каза Жуков. - Да, има наши спортисти, които не покриват критериите, спуснати от МОК. В момента върви уточняване на нашия състав", допълни Жуков.

Критериите за участие

МОК издаде списък със задължителни критерии, на които трябва да отговаря всеки един руски спортист за да се състезава в Рио 2016.

При решенията си отделните федерации трябва да прилагат Световния антидопингов кодекс и другите принципи, приети на олимпийската среща на върха в МОК, състояла се на 21 юни 2016 г..

Федерациите трябва да извършат индивидуален анализ на антидопинговите резултати на всеки състезател, като се вземат предвид само международно признати тестове, както и спецификите и правилата на конкретния спорт, за да се гарантират равни условия.

Не се признават допинг тестове взети в Русия.

Международните федерации трябва да проучат информацията от доклада на независимата комисия на WADA и да поискат от нея имената на спортистите и националните федерации, които са замесени в руската допинг схема. Нито един състезател, официално лице и/или национална федерация, замесена в допинг схемата, разкрита в доклада, няма право на участва в Олимпиадата.

Право на участие няма и нито един представител на Русия, който в миналото е бил наказван за употреба на допинг, дори наказанието му е изтекло.

След като съответната международна федерация обяви, че даден руски състезател е покрил изискванията за участие на Олимпиадата, той трябва да бъде одобрен и от експерт от Спортния арбитражен съд в Лозана, независим от която и да било спортна организация, имаща общо с Олимпиадата.

Всеки одобрен за участие руски спортист ще бъде подложен на строг антидопингов контрол, включващ допълнителни изненадващи тестове съвместно със съответната международна федерация и WADA. Ако някой пропусне подобен тест, автоматично ще бъде лишен от акредитацията си за Рио 2016.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Мони_deactivated_1480055728
    #2

    Междинна рекапитулация на РИА Към 27 юли 109 руски спортисти, ако броим и отстранените лекоатлети, няма да ходят на Олимпиадата, а 117 спортисти са в състояние на неопределеност. РИА Новости http://ria.ru/olympics2016/20160727/1472950077.html#ixzz4FbQoKGqQ

  2. люк
    #1

    Съветски комунистически измамници !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.