Русия отмени забраната на комуникационното приложение Телеграм

Русия отмени забраната на комуникационното приложение Телеграм

Русия отмени забраната на Телеграм, съобщиха световните агенции.

Комуникационното приложение бе забранено в страната през 2018 г., след като компанията, основана от руснака Павел Дуров, отказа да даде на правоохранителните органи достъп до кодовете за криптиране на данните.

Руската Федерална служба за надзор в областта на съобщенията Роскомнадзор съобщи, че е съгласувала с генералната прокуратура оттеглянето на своето искане за блокиране на достъпа до Телеграм.

Дуров увери, че компанията е предприела мерки, за да не позволи нейното приложение да бъде използвано за терористични цели.

Роскомнадзор аргументира искането си за отпадане на забраната с изразената от шефа на Телеграм "готовност да се противопостави на тероризма и екстремизма".

Дуров приветства това решение, което "би могло да има положителен ефект върху иновациите и националната сигурност на страната".

Предприемачът е популярен в Русия като "Руския Марк Зукърбърг", защото е създателят и на първоначално рускоезичната социална мрежа ВКонтакте, която прилича на Фейсбук. Дуров и Зукърбърг са родени в една и съща година - 1984-а.

Непоколебим защитник на свободата на словото, основателят на ВКонтакте загуби контрол върху социалната мрежа през 2014 г. и избяга от Русия, както се твърди, заради обтегнати отношения с властите след анексирането на Крим, отбелязва ДПА.

Франс прес посочва, че създаденото през 2013 г. приложение Телеграм има над 400 милиона потребители. Трийсет милиона от тях са в Русия.

Блокирането на Телеграм в страната започна през април 2018 г. През август същата година компанията смекчи правилата си за поверителност, като се съгласи да предоставя някои данни при подозрения за тероризъм, но не и на руските власти. 

Имиджът на комуникационното приложение до голяма степен бе опетнен от масовото му използване от джихадисти. Според експерти обаче Телеграм далеч не осигурява на своите потребители чак такава лична неприкосновеност, както се хвали, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Асошиейтед прес отбелязва, че при налагането на забраната през април 2018 г. приложението е станало недостъпно в Русия за няколко часа, но само след няколко часа отново е било онлайн и си остава широко използвано в страната. 

Представители на руското правителство са сред активните потребители на месинджъра и някои държавни агенции запазиха официалните си акаунти в Телеграм.

Властите в някои руски региони актуализират данните си за разпространението на новия коронавирус именно чрез това приложение.

През април говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че Телеграм е използван масово в Русия, въпреки че приложението е забранено.

Песков, който е и специален представител на президента Владимир Путин по въпросите на дигиталното и технологичното развитие, каза пред ТАСС, че руското комуникационно приложение е по-безопасно за потребителите от американските си аналози.

Разблокирането на Телеграм е "стъпка в правилната посока", коментира той. Песков изтъкна важното значение на приложението "като платформа за напредничави технологични решения".

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?