Русия пак обещава "модернизация" на МиГ-ове срещу отписване на дълга й

Руският дълг към България, който възлиза на 24 млн. долара, може да бъде отписан в замяна на модернизирането на военна техника, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира руски правителствен източник. Възможностите за подобна договореност щели да се обсъждат при официалното посещение на руския премиер Михаил Фрадков в България, което започва във вторник.

В България сега на въоръжение са руски самолети МиГ-29, вертолети Ми-17 и Ми-24, които се нуждаят от ремонт. Тяхното модернизиране може да бъде извършено от руската страна в замяна на отписване на дълга на Русия към България, посочва цитираният от ИТАР-ТАСС източник.

Това, че руснаците не са в състояние да модернизират нито изтребителите ни МиГ-29, нито вертолетите Ми-17 и Ми-24 обаче стана безпощадно ясно в София. Единственото, което може да им се възложи на руснаците е да ремонтират машините, които са конструирали, а ние допълнително да им инсталираме комуникационни системи, които да ги направят оперативно съвместими с авиацията на натовските ни съюзници. Това призна само преди дни и шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев.

В края на февруари 2002 България се споразумя с Русия да получи в стоки и пари 88,5 млн. долара от признатия от Русия 135,5 млн. долара дълг към България. София се съгласи да приеме 15 млн. долара в брой до юни 2002 г. срещу отписване на номинален дълг от 25 млн. долара.

Така реалната сума, която Русия трябваше да ни върне стана 88,5 млн. долара по следната схема: 15 млн. долара в брой, 49,5 - доставка на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" и 24 млн. долара под формата на военни доставки.

После се оказа, че точно последната част то споразумението - за 24-те млн. долара, не може да бъде спазена. Предлаганите военни доставки обаче са оказаха ненужни за българската армия, а РСК "МИГ", на която военният министър Николай Свинаров възложи поръчката за ремонт и модернизация на 23 изтребителя, с огромно закъснение и нарушаване на сроковете по договора успя да вдигне във въздуха само 6 машини и половина по думите на министъра. Негова обаче е заслугата, въпреки предупрежденията, че руснаците няма как да ни предложат натовски модел на този тип изтребители, България да изгуби повече от 2 години, и в момента отново ВВС да няма достатъчно изтребители. Тъй като проектът за купуване на нова ескадрила тепърва ще стартира, сега военните са принудени поне да ремонтират самолетите и пак ще канят руснаците. Ген. Колев каза, че няма как да бъде направен ремонт без участие на конструктурите.

След неформална среща на натовските военни министри в Румъния, Николай Свинаров заяви преди дни, че е говорил с руския си колега Сергей Иванов по темата.

Този път българското министерство на отбраната смята да поиска държавни гаранции от Русия, за да възложи на самолетостроителната компания "МИГ" ремонта на 16 изтребителя МиГ-29 при новата процедура, която ще бъде открита. Гаранциите щели да са задължително условие, за да бъде подписан контрактът. При отказ от руска страна ремонтът на машините ще бъде поет от военно-ремонтния завод "Г. Бенковски" в Пловдив и ще бъде ускорена покупката на нови западни изтребители.

Цената на новата поръчка се оценява около 100 млн. лв. Те ще бъдат платени с остатъка от пари по първия договор, който беше за около 90 млн. долара. По-ниската цена се дължи на факта, че новият контракт няма да включва модернизация, а само ремонт, след който 16-те самолета да бъдат използвани до 2015 г.

Освен варианти как руснаците да изпълнят най-после ангажимента си за изтребителите, е било обсъдено и участието на руската фирма "Росвоурожение" при модернизацията на бойните хеликоптери на армията ни.

Според източници от отбранителното ведомство, цитирани в "Дневник" договорът за хеликоптерите Ми-24 и Ми-17 се очаква да бъде сключен в края на тази или в началото на следващата година. Причината за бързането е, че още преди да влезе в алианса, България пое ангажимент през 2005 г. да има два модернизирани хеликоптера, които да бъдат използвани като въздушна полиция за борба с тероризма.

Проектите за сътрудничество между Русия и България в областта на търговията и енергетиката ще бъдат сред приоритетите на започващото утре посещение на руския премиер Михаил Фрадков в България, съобщи РИА Новости, като се позова на представителя на руското министерство на външните работи Александър Яковенко.

Москва и София разглеждат конкретни възможности за увеличаването на двустранния стокообмен и на руските инвестиции в българската икономика, посочи Яковенко. Той уточни, че двете страни проучват начините за руско участие в приватизацията на българските топлоелектрически централи, енергоразпределителните компании и мрежите за доставка на газ.

Голямо внимание в разговорите ще бъде отделено на участието на руски компании в строителството на новата атомна централа в Белене и работата по модернизацията на някои от блоковете на АЕЦ Козлодуй, отбеляза Яковенко. Ще бъдат обсъдени и по-нататъшните доставки на руски газ за България и транзитния пренос на газ за някои съседни балкански страни.

Русия и България смятат да подпишат споразумения за сътрудничество в различни области, както и да усъвършенстват договорно-правните основи на двустранното сътрудничество, изтъкна руският представител.

Още по темата
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: