Русия: Плевнелиев да се въздържа от гръмки и странни изявления

Мария Захарова

"Интервюто на президента на България Росен Плевнелиев пред британския вестник "Индипендънт" страда от "дефицит на аргументация", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Държавният глава заяви пред британското издание, че Русия готви "хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира Европа, и поиска ЕС и НАТО да направят повече за спиране на надигащата се заплаха от руска агресия.

"Това очевидно е дефицит на аргументация. Повтарят се вече използвани тезиси", посочи дипломатката. Тя посъветва "да бъдат намерени компетентни помощници, които биха могли да предпазят българския държавен глава от по-нататъшни груби грешки, а те по-скоро са такива, и да се използват професионални термини за описване на случващото се".

"Бихме искали да се надяваме, че президентът (на България) ще се въздържи занапред от такива неоснователни и гръмки, странни изявления", каза Захарова.

Според нея "русофобията е тенденция от миналия сезон". "А през новия сезон на мода са прагматизмът и реализмът. Бихме посъветвали тези, които предпочитат да следват модата, без да имат собствен стил, да следят световните тенденции", отбеляза говорителката на руското МВнР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?