Русия: По-евтин газ за Молдова, ако се откаже от енергийното сътрудничество с ЕС

Русия предлага на Молдова намаление на цената на природния газ, ако Кишинев се откаже от енергийното си сътрудничество с ЕС. Това заяви руският министър на енергетика Александър Новак по време на посещение на молдовския премиер Влад Филат в Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Предложението е молдовската страна да денонсира протокола за присъединяване към споразумението за енергийно сътрудничество с ЕС. При това условие ще може да се разгледа въпросът за намаляване на цените на газа", каза Новак, цитиран от Риа-Новости.

"Молдова иска 30 процента намаление", подчерта Новак.

Снощи молдовският премиер се срещна с руския си колега Дмитрий Медведев, а в сряда с президента Владимир Путин.

Във вторник Медведев съобщи, че е направил предложения на Филат в енергийната област и е поканил Кишинев да се присъедини към митническия съюз Русия Беларус-Казахстан.

Путин пък е предложил на Филат да улесни руските инвестиции в Молдова.

Друго условие е Молдова да изплати неуредените си сметки за доставки на руски газ, които възлизат на 3.2 милиарда евро.

Новак посочи, че поетите от Молдова към ЕС ангажименти означават, че тя трябва да приложи третия енергиен пакет на ЕС от 1 януари 2015 г.

"Това, естествено, не ни устройва", подчерта Новак.

Третият енергиен пакет ограничава възможностите на енергийните компании да съчетават производство, транспорт и дистрибуция на европейския пазар и се приема от Русия като пряко насочен срещу руския газов гигант "Газпром".

Част от руския газ за Европа преминава транзитно през Молдова.

Споделяне

Още от Бизнес