Русия получи 5 млн. евро за "Белене" и се отказва от лихвите

Условието обаче е целият дълг от 601 млн. евро да се плати до 15 декември

На руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) са били преведени 5 млн. евро за изплащане на част от дължимите пари от "Националната електрическа компания" (НЕК) за поръчано оборудване за АЕЦ "Белене". В отговор производителят ще се откаже от дължимите лихви за забавянето на плащането, ако получи пълният размер на дълга си до 15 декември 2016 г. Това стана ясно от съобщение на министерството на енергетиката в сряда.

За това са се договорили двете компании, които са подписали споразумение за уреждане на отношенията съгласно арбитражното решение по прекратения проект за строежа на АЕЦ "Белене“. В знак на добра воля НЕК е платила 5 млн. евро, които са били приспаднати от общата дължима сума на главницата. Парите са средства на НЕК от продажба на електроенергия, не е теглен заем за целта, обясниха от Министерството на енергетиката пред Mediapool.

Само преди ден енергийният министър Теменужка Петкова и Кирил Комаров, първи зам.генерален директор на "Росатом", собственик на АСЕ, съобщиха, че уреждането на задължението ще стане до 15 декември, но не казаха нищо за подписването на споразумение. Посочено беше само, че АСЕ е признала четири от седемте претенции на НЕК за намаляване на ежедневната лихва от 167 хил. евро за забавяне на плащането.

На принципа на час по лъжичка, ден по-късно от ведомството съобщиха, че е постигнато и подписано споразумението за дълга между НЕК и АСЕ. То е важно условие за одобряването от Европейската комисия на държавната помощ за НЕК под формата на бюджетен заем за плащането за двата ядрени реактора за спряната АЕЦ "Белене". Нотификацията от Брюксел, която по думите на Петкова се разглежда "приоритетно", се очаква преди 15 декември, за да може парите да се преведат от бюджета към НЕК и тя от своя страна да ги плати на АСЕ.

При плащане до 25 декември лихвата с 55% по-малко

Сега стана ясно, че след корекция на грешките по изчисляване на лихвата по дълга, НЕК ще трябва да плати 601 617 133 евро (главница и лихва). Грешките са били за 20.9 милиона евро.

Така новият размер на лихвата е изчислен на 130 хил. евро, но от руската страна са се съгласили при извършване на плащането до 15 декември натрупаната лихва, която към средата на декември ще е 23. 8 млн. евро, да бъде опростена. Ако пък  плащането стане до 25 декември, дължимата лихва ще бъде намалена с 55 процента.

С корекцията на размера на лихвата и опрощаването ѝ при плащане в договорените срокове, НЕК ще спести 90 млн. лв, посочи Теменужка Петкова пред журналисти след редовното заседание на правителството. Тя бе придружена от Комаров, който отново изрази благодарността си към правителството и този път към премиера Бойко Борисов за бързата реакция по уреждането на въпроса с изпълнението на арбитражното решение за АЕЦ "Белене".

"Беше подписано и споразумение между финансовия министър Владислав Горанов и "Атомстройекспорт", което е свързано с декларирания отказ от страна на "Атомстройекспорт” за предявяване на инвестиционен спор към България", каза Петкова. Това е предпазна мярка, с която кабинетът се застрахова от евентуални бъдещи претенции на АСЕ по отношение на АЕЦ "Белене".

"Това, което се случи, е изключително важно, защото с това споразумение на практика затваряме една страница от отношенията, които до този момент създаваха определен проблем в нашите двустранни отношения, в енергетиката. Оттук нататък съм убедена, че ние ще развиваме отношенията си в положителна насока", допълни тя.

Инспекция на оборудването до 5 декември

Договорено е още българската страна да извърши инспекция на завършеното оборудване до 5 декември тази година, по време на която ще бъде прегледана и свързаната документация, поддържана в руските производствени заводи.

От там насетне НЕК ще дължи на АСЕ пари само за съхранението и поддръжката на ядреното оборудване, стана ясно още от съобщението. Това означава, че реакторите ще бъдат оставени на отговорно съхранение в Русия, за което преди ден Комаров каза, че не струва "космическа сума", но не посочи ориентировъчна стойност.

Вероятно оборудването ще бъде съхранявано в заводите на "Росатом" до намирането на крайно решение дали ще се строи АЕЦ "Белене" или реакторите ще се продадат на  трета страна. Причината е, че у нас няма условия за съхранението на оборудването. Отделно транспортирането им до България и пазенето им ще струва пари, а е възможно при евентуално стигане до продажба на оборудването "Росатом" после да има претенции, че не са съхранявани правилно и това допълнително да намали цената им.

Ще плащаме за доработка на втория реактор

Преди ден стана ясно още, че НЕК е поръчала на АСЕ да довърши втория реактор за АЕЦ "Белене" напълно. При приключването на арбитражния спор между НЕК и АСЕ по ядреното оборудване бе съобщено, че единият реактор е напълно изработен, а другият – на 90 процента. Депутатът от ГЕРБ  Валентин Николов обаче каза, че с оглед бъдещата приватизация на ядрения проект или продажбата на двата реактора на трета страна е по-добре да е изцяло готов и вторият реактор, защото не може да продаваме оборудване на части. Пред Mediapool във вторник той каза, че цената за доработването на втория  реактор ще е обект на преговори с АСЕ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес