Русия предложи на България своята тол система

Русия предложи на България своята тол система

Руското министерство на транспорта съобщи, че е поканило България да обмисли възможността за въвеждане на руската система за събиране на пътни такси от тежкотоварни автомобили известна като "Платон".

Това е станало по време на заседанието на Руско-българската междуправителствена комисия за икономическо, научно и техническо сътрудничество, провела се в Москва, предаде ТАСС.

Руската страна е запознала българските си колеги с опита на разполагане на система за сателитна навигация, чрез която се събират такси за ползването на магистралите от тежкотоварни превозни средства.

Българската страна е била поканена да проучи възможността за реализиране на подобен проект, като използва тази технология, се казва в съобщението на руското Министерство на транспорта.

"Платон" е държавната система за начисляване на такси на база изминато разстояние от камиони с тегло над 12 тона по руските пътища. Въведена е на 15 ноември 2015 г. и оттогава досега в пътния фонд са събрани повече от 82 милиарда рубли (над 2.2 млрд. лева). С тези средства вече са ремонтирани над 2700 км пътища и над 30 моста, е посочено в съобщението на руското транспортно ведомство.

Руската система "Платон" е подобна на внедряваната в момента у нас система за събиране на тол такси за тежкотоварните автомобили, която трябваше да започне работа на 16 август, но стартът ѝ беше отложен за 1 март 2020 г. Българската система е разработена от австрийската компания "Капш" и е с GPS-позициониране. Българските власти я представят като най-модерната в света, но все още не са ясни обхватът на платените пътища и размерът на таксата за ползването им.

Към момента няма официален коментар на руското предложение от българските власти.

По време на заседанието на междуправителствената комисия Русия – България е било постигнато споразумение да продължи работата по възобновяването на фериботната линия Новоросийск - Бургас.

Преди време премиерът Бойко Борисов обяви необходимостта от възстановяването на фериботните връзки с Русия.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?