Русия приема предложението на НАТО за обща противоракетна отбрана, ако е сериозно

Русия ще приеме предложение на НАТО за създаване на обща система за противоракетна отбрана (ПРО), ако то е сериозно. Това заяви за датското радио президентът Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Медведев припомни, че Русия отдавна се обявява за система за противоракетна отбрана, която да защитава не само една или група държави, а да бъде в интерес на всички отговорни представители на международната общност.

Медведев коментира, че плановете на САЩ да създадат свой собствен противоракетен щит, биха нарушили баланса между двете страни, тъй като противоракетната отбрана е част от стратегическите ядрени сили.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен даде миналата седмица в Талин израз на готовността на алианса да започне прозрачен диалог с Москва за обсъждане на възможностите за създаване на обща система за противоракетна отбрана, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Русия не изключва възможността да бъдат наложени нови санкции на Иран, ако ситуацията около ядрената му програма не се промени, каза в интервюто Медведев. Руският президент отбеляза, че засега Ислямската република "не проявява нужното внимание и се държи много безотговорно".

"Разбира се, санкциите са лошо нещо, защото те рядко носят резултати", каза Медведев. Той обаче допълни, че понякога просто няма друга възможност, когато другите средства за въздействие бъдат изчерпани.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?