Русия проучва наши фирми за внос на животински храни

Русия проучва наши фирми за внос на животински храни

Работна група от Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол на Руската федерация пристигна в четвъртък у нас на мисия,  съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) .

В продължение на две седмици руските експерти ще оценяват възможностите за търговия между двете страни хранителни продукти от животински произход.  Те проучват структурата на НВСМ на национално и регионално ниво, осъществяването на граничния контрол при вноса и износа на стоки с месно съдържание, както и мерките, които страната ни прилага срещу заболяванията по животните.  Специалистите от Русия  ще бъдат запознати и с контрола върху безопасността на храните, а по време на мисията, която ще обхване и части от страната, те ще видят на място как работят българските предприятия.

В мисията участва и експерт от Европейската комисия, с която Москва не може да се разбере, след като в края на 2006 г. Русия наложи вето над вноса на месо от Полша. Отделно Федерацията в поредица от изявления даде да се разбере, че смята България и Румъния за неблагонадеждни по отношение на безопасността на храните заради недостатъчен ветеринарен контрол.

В средата на януари българският земеделски министър Нихат Кабил по време на визита в Брюксел заяви, че шест български фирми са заявили интерес да изнасят в Русия, но сделките ще се сключват, след като те бъдат проверени от руски специалисти и бъдат одобрени.

Сегашната мисия е само информативна, заяви пред Mediapool изпълнителният директор на НВМС Жеко Байчев. Проверки на конкретни предприятия дали отговорят на критериите на руските стандарти ще има при следващото посещение на експертите, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?