Русия пусна три български млечни фирми до пазара си

Русия пусна три български млечни фирми до пазара си

Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол на Русия е дала предварителното си одобрение за достъпа на три български млечни фирми до пазара ѝ, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба в понеделник.

Засега са одобрени „ОМК”,.Пловдив, ямболската компания „Карил и Таня” и „Данон Сердика”, София. Предприятията бяха посетени в началото на септември по време на мисия на руснаците за оценка на ветеринарния контрол върху заболяванията на животните, както и граничните инспекции в трети страни и спазването на безопасността на храните.

Окончателното одобрение ще се даде след нови проверки на руската ветеринарна служба, която беше отрязала българските фирми за месни и млечни продукти от достъп до пазара ѝ. Москва претендираше, че България и Румъния са неблагонадеждни по отношение на безопасността на храните заради недостатъчен ветеринарен контрол и възможността в Русия да влязат продукти от трети страни, които не отговарят на европейските изисквания .

Очакват се и следващи мисии за одобрение на други български предприятия, които имат интерес да изнасят продукция за руския пазар.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?