Русия със свое разследване за смъртта на Литвиненко

Генералната прокуратура на Русия е възбудила следствие по криминалното, според нея, убийство на бившия сътрудник на Федералната служба за сигурност Александър Литвиненко, съобщи в неделя Лента.ру. Владимир Путин изпраща специален отряд на руската полиция във Великобритания за разследване на случая, информира в същото време "Индипендънт он сънди".

Скотланд ярд е получил официално писмо от руските власти с молба да  бъде разрешено посещението и да бъде оказано съдействие при разпитването на свидетели. По информация на Лента.ру свидетелите ще се намират под правителствена охрана на спец частите на Великобритания, отговарящи за сигурността на премиера и други високопоставени лица.  

Полицейски източници заявили за "Индипендънт он сънди", че Кремъл е нетърпелив да отклони вината за убийството на Литвиненко от Русия и президента Путин към Великобритания.

Служители на Скотланд ярд вече пътуваха до Русия в рамките на тяхното разследване,  след като бе установено, че бившият агент на КГБ е починал в резултат на поглъщането на огромно количество радиоактивен полоний-210.

Междувременно в Холивуд започна битка за екранизацията на историята на Литвиненко. “Колумбия Пикчърс” вече е придобила срещу 500 хил. долара правата върху книгата “Смъртта на дисидента”, която пишат неговата вдовица Марина и приятелят на Литвиненко Алекс Голдфарб. Книгата трябва да бъде издадена през март 2007 г. Конкурентът “Уорнър” пък е получил  правата за екранизацията на още ненаписаната книга “Историята на Саша. Животът и смъртта на руския шпионин”, която подготвя управителят на лондонското бюро на вестник “Ню Иърк таймс” Алън Коуел. Тя ще се появи до края на 2007 г. и ще бъде филмирана от компанията на Джони Деп Infinitum Nihil, а ролята на Литвиненко се смята, че ще изиграе Деп.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?