Държавният секретар на САЩ Джон Кери:

Русия се държи като през 19-ти век, ще има санкции

За Америка ”всички възможности са на масата”, включително военните

Джон Кери

"През 21 век просто не се държиш като в 19-ти и не може да нападаш друга държава с напълно измислен претекст", каза в неделя в изключително остро интервю за СиБиЕС американският държавен секретар Джон Кери пред СиБиЕс, цитиран от сайта ”Дневник”.

Според него се случва "невероятен акт на агресия" срещу Украйна. Той заплаши, че САЩ и съюзниците им ще изолират икономически Москва. В отговор на въпрос дали САЩ обмислят военни мерки, той отвърна, че за президента Барак Обама "всички възможности са сложени на масата".

Русия все още разполага с подходящ набор от възможности, за да избере как да премахне кризата, смята Кери.

"Надеждата на САЩ и на всички по света е да не ескалира всичко това до военна конфронтация. Няма да е добре за света и смятам, че всички осъзнават това. Искаме мирно решение чрез нормален процес на международни отношения", каза той

"Това е невероятен акт на агресия. Наистина е шокиращо президентът Путин съвсем съзнателно да нападне друга държава. Русия нарушава суверенитета на Украйна. Русия нарушава собствените си международни задължения", обясни Кери реакцията на Вашингтон.

Кери разкри още, че в продължилият 90 минути телефонен разговор между президентите Обама и Путин късно в събота американският президент е заявил, "че е императив да се открие друг подход, да се отстъпи от тази инвазия, да бъде прекратена тя".

По думите му страни от Г-8 и някои други държави "са готови да изолират Русия" с "широк набор от средства".

"Те са готови да въведат санкции, да изолират Русия икономически, рублата вече потъва. Пред Русия има сериозни икономически предизвикателства", каза американският държавният секретар.

В споменатия от него набор от средства бяха включени забрана за издаване на визи, блокиране на активи, търговска изолация и забрани за инвестиране.

"Американският бизнес може да започне да се замисля дали иска да прави бизнес с държава, която се държи по този начин. Ще последват много сериозни последици от всичко това. Налице са широк набор от инструменти - не само за САЩ, но и за партньорите ни", каза още Кери.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?