Русия се сбогува с Елцин

Русия се сбогува с Елцин

Бившият руски президент Борис Елцин беше погребан в сряда на Новодевическото гробище с военни почести, предадоха световните агенции.

Тялото на първия демократично избран държавен глава, който почина в понеделник на 76-годишна възраст, бе положено сред актьори и писатели, а не на Червения площад, където са погребани бившите лидери на страната.

Официалната траурна церемония се състоя в московския катедрален храм "Христос Спасител", който бе възстановен от Елцин, след като бе разрушен по време на комунизма.

Символизмът около погребението на Елцин неслучайно се различава от традицията, при която са били погребани бившите съветски лидери, коментира ББС.

На траурната церемония присъстваха настоящият президент на Русия Владимир Путин и бившият държавен глава Михаил Горбачов. Последна почит към Елцин отдадоха и двама бивши американски президенти – Бил Клинтън и Джордж Буш-старши.

Преди богослужението, извършено от над 20 свещеници, бе прочетено изявление лично от главата на руската църква патриарх Алекси II, в което се посочва как съдбата на Елцин е била свързана с тази на неговата родина.

В Съдбата на Борис Николаевич се отрази цялата драматична история на XX век, се казва в словото.

Хиляди хора също се стекоха да отдадат последна почит към бившия руски държавен глава. В съзнанието на руснаците обаче управлението на Елцин, който предприе редица промени, предизвиква противоречиви чувства, коментира ББС.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?