Русия ще трябва да отвори неприкосновените запаси, за да изхрани войската си

Русия ще трябва да отвори неприкосновените запаси, за да изхрани войската си

За да изхрани и облече своите войници, догодина Русия ще трябва да отвори неприкосновения си запас, пише "Независимая газета", цитирана от БТА в четвъртък.

Според вестника стремежът на Кремъл "да повиши отбранителната способност на Русия изглежда е влязъл в остро противоречие с днешните ѝ икономически възможности". В проектобюджета на страната за 2014-2016 г. се очертава "катастрофален недостиг" на средства за издръжка на войските, достатъчни само за първите 8 месеца на идната година, пише той.

Според официално становище на комисията по отбраната в Държавната дума проектът орязва разходите за покупка на горивно-смазочни материали, което подкопава бойната подготовка на частите; почти не са планирани средства за подготовка на резервистите, миротворчески операции, покупка на жилища за кадровите военни, а ипотечните кредити за тях ще се финансират само наполовина.

Ако не се вземат мерки, това може да предизвика социални вълнения в руската провинция, пише "Независимая газета".

"Проектобюджетът сочи, че правителството не изпълнява социалните обещания, дадени от руската държава (. . .) Всичко това естествено не вдига авторитета на правителството в очите на хората с пагони", коментира капитан първи ранг Олег Шведков, лидер на Общоруския профсъюз на военнослужещите.

Според ресорната парламентарна комисия Русия трябва да вдигне предвидените разходи за отбрана поне с 30-40 процента, отбелязва изданието.

"Военните разходи вече са прекомерни за страната ни - почти 4 на сто от БВП е твърде много", посочва военният експерт Владимир Попов. "От една страна, не желаем да бъдем милитаризирана държава. От друга, също като по времето на Съветския съюз харчим средства за отбрана, ощетявайки благосъстоянието на народа", констатира Попов.

Споделяне

Още от Свят