Русия ще устои в петролната война заради евтиния добив

Русия ще устои в петролната война заради евтиния добив

Ниската себестойност на добива, гъвкавата данячна система и плаващият курс на рублата ще помогнат на Русия да устои в ценовата война на петролния пазар, пише агенция "Блумбърг", цитирайки анализатори на "Банк ъф Америка" и "Райфайзенбанк".

Най-големите руски производители на петрол през 2019 г. похарчили по-малко от 4 долара за добива на един барел. Заедно с преносните и капиталовите разходи общата стойност на барел не превишава 20 долара. Тези показатели са възможни заради развитата инфраструктура на руските находища и ефективната работа на системата от тръбопроводи и железниците, отбелязва изданието.

Освен това фискалната система на Русия е така устроена, че при падане цената на нефта се намалява и данъчният товар на добивната компания. Според разчети на анализатори при цена на нефта от 50 долара за барел нефтените компании отделят над 40 процента от доходите си зае данъци, но при цена от 25 долара този показател пада до 20 на сто, а при ценови коридор от 15-20 долара данъчната тежест на практика е нищожна.

Отслабването на курса на рублата позволява на руските петролни компании да увеличат капиталовите разходи с рублен еквивалент. Това е възможно благодарение на факта, че руските компании получават част от своите доходи в долари, а харчат в рубли.

Всичко това може да превърне руските компании в единствените в света, които са способни да се противопоставят на Саудитска Арабия в ценовата война, продължава агенцията.

Споделяне

Още от Бизнес