Русия увеличава военното си присъствие край бреговете на Сирия

Руски ескадрен миноносец, идващ от Черно море, премина тази сутрин Босфора на път за Средиземно море, съобщи агенция Доган, цитирана от Франс прес. Корабът "Сметливий" премина протока, който пресича Истанбул, ескортиран от кораб на турската брегова охрана, допълва Доган.

Агенция Интерфакс съобщи в началото на септември, че "Сметливий" трябва да стигне до източната част на Средиземноморието, в близост до сирийския бряг, където са разположени вече много руски кораби, заради заплахата от американски военен удар срещу режима в Дамаск, съюзник на Москва.

Ескадреният миноносец, който е част от руския флот в Черно море, трябваше първоначално да пътува за сенегалския полуостров Ка-Вер, но бе отклонен към Източно Средиземно Море, уточнява Интерфакс.

Три руски военни кораба - корабът за електронно разузнаване от типа SSV-201 "Приазовие" и големите десантни кораби "Минск" и "Новочеркаск" - също преминаха през Босфора на 5 септември в същата посока.

Източник от руското министерство на отбраната подчерта миналата седмица, че засилването на военното присъствие ще позволи на Русия да бъде "способна да реагира", в зависимост от развитието на ситуацията в Сирия.

Ръководителят на администрацията в Кремъл Сергей Иванов обаче уточни, че основната мисия на тези кораби е евентуална евакуация на многото руски граждани, живеещи в Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят