Русия засилва държавния контрол в интернет

Русия засилва държавния контрол в интернет

Долната камара на руския парламент - Държавната дума - прие днес с голямо мнозинство на трето и последно четене законопроект, който цели да засили правителствения контрол върху интернет, съобщиха информационните агенции.

Проектът трябва да бъде одобрен и от горната камара - Съвета на федерацията - и да бъде подписан от президента, за да влезе в сила.

Новата законодателна мярка изисква от доставчиците на интернет на руска територия да инсталират инструменти, които да насочват руския интернет трафик през сървъри в Русия. Това би повишило възможностите на държавните служби да контролират информацията и ще създаде затруднения на потребителите да заобикалят ограниченията на властите, а вероятно ще влоши качеството на връзката.

Вносителите на законопроекта са заявили, че мярката е необходима за защитата на страната от кибератаки и е обусловена от агресивната според тях нова политика за кибернетична сигурност, приета миналата година в САЩ.

Новият закон е предпазна мярка, в случай че САЩ или друга враждебна страна отрежат достъпа на Русия до интернет, казват още вносителите.  

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?