Руска медия: Ситуацията в Южна и Източна Украйна е нажежена

Руска медия: Ситуацията в Южна и Източна Украйна е нажежена

В Южна и Източна Украйна се готвят протести с искане за референдуми по статута им. Проруски движения настояват или за отцепване на регионите им от Украйна, или за федерализация на страната, пише руският делови всекидневник "РБК дейли" в петък.

Активисти на протестни движения споделят планове за нови митинги срещу властта на Киев през уикенда в Одеса, Донецк, Луганск и други градове. Не описват конкретни механизми, с които да подтикнат Киев към референдум, но твърдят, че ситуацията в градовете им е нажежена.

"Чакаме властите да направят стъпка. Ако се вслушат в нашето мнение, форматът на диалога ще бъде един, ако не се вслушат - друг", обяснява лидерът на "Единна Одеса" Валентин Чернов.

Проруски сили в различни градове използват сходни сценарии, за да разклатят ситуацията - масови митинги, опити за окупация на административни сгради и окачване на руски знамена по тях, сбивания, опити да се препречва пътят на армейски колони с военна техника.

На улиците излизат не твърде познати политически организации, пише изданието, цитирано от БТА. Техни членове твърдят, че в проявите им участват само местни жители, но хора от руски патриотични движения не крият стремежа си да заминат за Южна или Източна Украйна.

Според украинския депутат от партията на Юлия Тимошенко "Баткившчина" Серхий Соболев през последните дни в Украйна са заловени три групи диверсанти "с руски паспорти и огнестрелно оръжие". Всички събеседници на "РБК дейли" от Майдана са убедени, че хора от Русия масово идват на митинги в южните и източните региони.

Повечето жители на украинския Юг и на Изтока не биха подкрепили включването им в Русия, смятат социолози в Украйна. Според киевския експерт Володимир Паниото 70 процента от хората в Южна и Източна Украйна са против изпращането на руски войски там.

По данни на центъра "СоцИс" най-малко 30 на сто от източноукраинското население подкрепя Майдана, а на Юг - 20 на сто. Ситуацията в тези области далеч не е като тази в Крим.

Малко е вероятно "кримският сценарий" да се повтори в Южна и Източна Украйна, заключава руският политолог Евгений Минченко, цитиран в "РБК дейли".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят