Руска студентка задържана в Турция при опит да стигне до Сирия

Поне 800 руснаци са се присъединили към "Ислямска държава" през последната година

Турските власти за задържали на границата със Сирия руската студентка Варвара Караулова, за която се предполага, че се е опитвала да се присъедини към "Ислямска държава". Тя е задържана при опит да премине незаконно сирийската граница, съобщава руското посолство в Анкара, цитирано от ТАСС.

Бащата на студентката Павел Караулов, който също се намира в Турция, заяви пред Би Би Си, че още не се е виждал със задържаната, но получил уверения от "заслужаващи уважение хора", че това действително е неговата дъщеря.

Сега Караулова се намира в Националната агенция по миграция в Турция. Все още не е ясно дали тя ще бъде депортирана или ако не иска да се връща в Русия, да остане в Турция, тъй като има действаща виза.

Студентката от Московския държавен университет е изчезнала на 27 май. Изпратила на майка си есемес да разходи вечерта кучето, а след това вече нямало връзка с нея. Родителите на 19-годишното момиче се обърнали към полицията и скоро се изяснило, че тайно от тях тя е получила задграничен паспорт и турска виза, след което излетяла от летище "Шеремтиево" за Турция.

Семейството ѝ смята, че тя е вербувана от представители на радикалната групировка "Ислямска държава". Нейни близки твърдят, че напоследък се е снабдила с много литература, посветена на исляма, но това не изглеждало странно, тъй като тя учи културология.

След изчезването на Варвара родителите ѝ разбрали, че от октомври м.г. тя ходи с хиджаб и дрехи с дълги ръкави. От къщи излизала с обичайните си дрехи и се преобличала в университета.

Роднините ѝ смятат, че тя е станала поредната жертва на вербуване от "Ислямска държава" в интернет. Според адвоката на семейството имало сериозни основания за такива съмнения, които обаче все още не можел да огласи.

Руските власти пък съобщиха, че Караулова е заплашена да бъде подведена под отговорност за опит за участие в незаконни въоръжени формирования.

По данни на Националния антитерористичен комитет в Русия, в края на 2014 г. в редиците на "Ислямска държава" са се включили между 800 и 1000 руснаци. По данни на службите част от тях се готвят да се върнат в Русия "с конкретни задачи и намерения".

По данни на властите в глобалната мрежа работят около 10 хиляди портала, където се пропагандират екстремистки идеи. Освен това в интернет не само се проповядват такива идеи, но има и инструкции за бойна подготовка.

Вербовчиците на "Ислямска държава" работят във всички страни по света. През последната година към организацията се присъединиха хиляди хора от Германия, Франция, Белгия, Великобритания и други европейски държави.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?