Руската Дума ратифицира Протокола от Киото

Депутатите от Държавната дума (долната камара на руския парламент) ратифицираха в петък Протокола от Киото. Това най-сетне ще даде възможност международният договор за борба с глобалното затопляне да влезе в сила, за което се изискваха подписите на 55 индустриални държави, предадоха световните агенции.

Проектозаконът за ратификацията бе одобрен от 334-ма депутати, 73-ма гласуваха против, а двама се въздържаха. Текстът обаче трябва да получи одобрението и на Съвета на федерацията (горната камара на парламента), след което да бъде подписан от президента Владимир Путин и изпратен в централата на ООН в Ню Йорк. Ратификацията ще стане ефективна след 90 дни заради задължителните срокове за регистрация.

Протоколът от Киото предвижда страните да намалят в срок до 2012 г. емисиите си от газове, предизвикващи парников ефект. Неговото действие беше под въпрос след отказа на САЩ и Австралия да се присъединят, но включването на Русия ще доведе до автоматичното му действие по цял свят. Федерацията произвежда 17% от емисиите вредни гадове, предизвикващи парниковия ефект.

Включването на Русия в Протокола от Киото ще повлияе върху цените на парниковите емисии, които според документа могат да се търгуват между държавите. Страните с по-екологични производства ще могат да "продават" на замърсителите на околната среда спестените разлики до пределно допустимите норми на озоноразрушаващите газове, излъчвани от предприятията им. С тези количества замърсителите ще компенсират своите емисии и няма да им бъдат налагани санкции.

Споделяне

Още от Свят