Руската мафия е източила милиарди от германските здрави каси

Руската мафия е източила милиарди от германските здрави каси

Федералната криминална полиция в Германия е установила, че руската мафия е измамила германската държава с милиарди евро чрез фирми за амбулаторни грижи за болни и инвалиди, съобщи "Ди Велт", като се позовава на документи. Щетите, нанесени на здравноосигурителните каси в Германия, се оценяват на 1 млрд. евро годишно.

Подобни измами се вършат на територията на цялата страна, но са най-разпространени в столицата Берлин и в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Долна Саксония.

За разкритията в секретния доклад на Федералната криминална служба съобщиха две големи германски медии - "Байеришер Рундфунк" и вестник "Велт ам Зонтаг", предаде Дойче веле.

По данни на германското Министерство на здравеопазването, здравноосигурителните каси и социалните служби харчат годишно повече от 20 милиарда евро за обгрижване на пациентите както в специализирани заведения, така и по домовете им. Част от средствата, отпуснати на пациенти за грижи по домовете им, са били отклонени по криминални канали, се твърди в доклада. Измамите са извършени предимно от фирми за амбулаторни грижи, основани от руски преселници в Германия.

Схемата

Организирани руско-евразийски престъпни групировки са разработили множество способи за източване на осигурителните фондове, се казва в доклада. Един от най-разпространените начини включва представяне на фалшиви отчети за извършени услуги. В част от случаите пациенти от страните от бившия Съветски съюз са взимали участие в мошеническата схема, включително като са симулирали необходимост от грижи. В подобни случаи паричните средства са се поделяли между пациента и службата.

В случаите с пациенти, нуждаещи се от постоянни грижи, на престъпниците им се удавало да получават до 15 хиляди евро месечно за услуги, които никога не са предоставяли на клиентите си.

Освен това престъпниците са предпочитали да работят в по-изгодни направления, тоест пациенти, за които се изисква постоянна грижа.

За всеки подобен пациент германските здравни каси плащат средно по 22 хил. евро на месец, от което следва, че всяко пето евро, платено от германските здравни каси за обгрижването на болни и възрастни хора по домовете им, може да е отивало незаконно в "рускоезични" престъпници.

Федералната криминална служба, която е работила по случая шест месеца, стига до следното заключение: "Разполагаме с информации, според които руско-евразийската организирана престъпност е превърнала инвестициите във фирми за амбулаторни грижи в доходоносен бизнес модел".

Недостатъчен контрол

Обществената телевизия ARD цитира Доминик Ширмер от здравната каса AOK, според когото измамата е вършена систематично години наред на територията на цяла Германия, предаде Дойче веле. А фактът, че толкова дълго тази схема не е била разкрита, се дължи на обстоятелството, че фирмите, предлагащи подобни услуги, не се контролират достатъчно надеждно, смята Ширмер. В резултат от скандала управляващата коалиция в Берлин вече сигнализира готовност за законодателни промени. "Фирмите за амбулаторни грижи трябва да могат да бъдат проверявани без предупреждение", е цитиран да казва говорителят на фракцията на ХДС в Бундестага Щефан Майер.

По данни на Федералната статистическа служба Destatis, около 2.6 милиона души в Германия се нуждаят от постоянни грижи. От тях 764 000 са настанени в специализирани здравни заведения, а останалите разчитат именно на фирми, които предлагат грижи по домовете. Към края на 2013 г. в Германия е имало 13 хиляди специализирани заведения и почти толкова фирми, предоставящи здравни услуги по домовете.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?