Руската прокуратура проверява Ермитажа в Санкт Петербург

Руската прокуратура проверява Ермитажа в Санкт Петербург

Прокурорска проверка е започнала в една от най-известните художествени галерии в света – Ермитажът в Санкт Петербург. Поводът за това е изложбата "Края на веселбата", открита в галерията на 20 октомври и която ще продължи до 13 януари.

Част от експозицията е триизмерен колаж, съставен от миниатюрни пластмасови фигурки, поместени в 9 стъклени витрини. Най-отгоре е разгърнат "ландшафт на ада", приличащ на свастика, в който са поставени фигурки на нацисти, убиващи се един друг.

Това обаче не е единствената творба, привлякла вниманието на обвинителите. Те са били "впечатлени" и от композиция от християнски кръст, плюшена мишка и клоунът Роналд Макдоналд, емблема на веригата за бързо хранене "Макдоналдс". Подозренията са, че осквернява религията.

Директорът на Ермитажа Михаил Пиотровски изказа огорчението си от стартиралото разследване. "Може пък от прокуратурата в крайна сметка да решат, че сме екстремисти! Да, има много жалби срещу някои работи в експозицията, най-вече срещу триптиха "Кръст-мишка-Роналд Макдоналд". Но това е изкуство! А всичките тези доноси говорят само едно - за културната деградация на нашето общество".

Споделяне

Още от Свят