Руската ваксина срещу Covid-19 ще струва не по-малко от 10 долара за две дози

Руската ваксина срещу Covid-19 ще струва не по-малко от 10 долара за две дози

Цената на руската ваксина срещу коронавирус за чужбина ще бъде не по-малко от 10 долара за две дози. Това съобщи шефът на съвета на директорите на компанията "R-Pharm" Алексей Репик, предаде ТАСС.

"Ако говорим за експортните пазари, то две дози от ваксината, по наша оценка ще бъде не по-малко от 10 долара. Най-вероятно първата серия по-скоро ще бъде по-скъпа", каза Репик пред телевизионния канал "Русия-24" в сряда. Той отбеляза, че ваксината ще поевтинее, когато производството ѝ достигне достатъчни индустриални обеми.

Във вторник Русия регистрира за употреба първата в света ваксина срещу Covid-19 след по-малко от два месеца тестове върху хора. Тя е наречена "Спутник V" в чест на пускането през 1957 г. от Съветския съюз на първия в света спътник. Разработена е от московския институт "Гамалея".

Междувременно Световната здравна организация и фармацевтични компании се изказаха твърде скептично по отношение на руската ваксина срещу коронавирус.

Филипините ще започнат клинични изпитвания на руската ваксина срещу Covid-19 през октомври. Това заяви говорителят на президента Родриго Дутерте.

Страната ще извърши третата фаза на клиничните изпитания от октомври до март 2021 г., след като експертите завършат преглед на фази едно и две на изпитанията в Русия през септември, каза на брифинг Хари Роке, който също е говорител на Дутерте.

Филипинските служители увериха обществеността, че ваксината ще трябва да премине през строг регулаторен скрининг, преди да може да бъде използвана.

Междувременно германският министър на здравеопазването Йенс Спан заяви, че очаква страната да разполага с ваксина срещу Covid-19 през следващите месеци и със сигурност през следващата година, съобщи телевизия ZDF.

"Оптимист съм, че през следващите месеци и със сигурност през следващата година може да има ваксина", каза Спан пред телевизията.

Той отказа да посочи конкретен месец, в който ваксината ще бъде готова, заявявайки, че все още не е възможно да се определи колко често хората ще трябва да бъдат ваксинирани или колко дълготраен ще бъде имунитетът, който тя предоставя.

"Но едно можем да кажем, че благодарение на всички, които работим заедно - изследователи, учени, обществеността - вероятно ще имаме ваксина по-бързо от всякога в историята на човечеството", допълни той.

Германският министър на научните изследвания Аня Карличек по-рано заяви, че дори след като е разработена, една ваксина е малко вероятно да бъде широко достъпна поне до средата на следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество