Руската ВТБ се оглежда за стратегически купувач на "Булгартабак"

Банката атакува Балканите от София, обмисля инвестиция във "Виваком"

Бостанджиев, Соловьов и Яковицки (отляво надясно)  представиха бъдещата работа на "ВТБ Кепитъл" в България и на Балканите, сн. БГНЕС

Инвестиционното дружество "ВТБ Кепитъл" на руската "Външно-търговска банка" (ВТБ), което купи "Булгартабак холдинг", обяви в четвъртък навлизането си в България, където ще предлага банкови и консултантски услуги и откъдето ще атакува финансовите пазари на Румъния, Гърция, Сърбия и други балкански страни.

Собственикът на "Булгартабак" смята да преструктурира и оздрави тютюневия холдинг до 6 месеца или най-много година, след което да го продаде на стратегически инвеститор, но междувременно ще се оглежда за инвестиционни предложения за придобивката си. Също така "ВТБ Кепитъл" разглежда възможността за инвестиции във "Виваком", която в момента е в процедура на продажба, за покриване на големите ѝ дългове. ВТБ наскоро подписа и спонсорски договор с футболния клуб "Левски", но и в четвъртък компанията отказа да съобщи сумата и срока на подпомагане на столичния гранд.

Като цяло интересът на новата финансова институция у нас ще е насочен към секторите на енергетиката, транспорта, хранителната промишленост и селското стопанство, където има големи възможности, каза пред журналисти Атанас Бостанджиев, главен изпълнителен директор на международния отдел на "ВТБ Кепитъл" в Лондон, на когото ще докладва директно шефът на българското дружество. Това е бившият финансов министър Милен Велчев, в екипа на ръководството на софийския офис са и брат му Георги Велчев и някогашният му заместник Красимир Катев.

"България става двадесетата страна, в която ВТБ открива представителство, за нас това е предизвикателство", заяви Юрий Соловьов, първи заместник-президент и шеф на управата на "Външно-търговска банка".

Алексей Яковицки, глобален изпълнителен директор на "ВТБ Кепитъл", обясни, че представителството им в България е в сдружение с компаниите на братята Велчеви – "Делта Кепитъл" и "Делта Мениджмънт", и те вече са неразделна част от бизнеса на ВТБ в България.

"Балканските страни традиционно имат тесни исторически и икономически връзки с Русия и "ВТБ Кепитъл" дава идеална възможност за развитие на тези отношения чрез предоставяне на инвестиционни банкови услуги", посочи Яковицки. Бостанджиев допълни, че целта на инвестиционното дружество е да увеличи сътрудничеството между български и руски компании, както и възможностите за развитие на икономиките на балканските страни.

"Засега нямаме конкретни планове за закупуване на специални активи, целта ни е да прокарваме финансови продукти и да даваме бизнес съвети на местния пазар, ще развиваме дейността си стъпка по стъпка и след това ще решим какво да предприемем", каза Бостанджиев. "Активите на банката са за над 200 млрд. долара и ако има конкретни интересни сделки, бихме ги разгледали“, добави той, като обаче посочи само продажбата на "Виваком" като възможност за инвестиции, която се разглежда от "ВТБ Кепитъл". На въпроси за евентуален интерес към покупка на миноритарните дялове в електроразпределителните дружества на Е.ОН и ЧЕЗ, както и на "БДЖ Товарни превози" той отговори уклончиво.

Бостанджиев потвърди появилите се още в хода на продажбата на "Булгартабак" информации, че ВТБ ще продаде на по-късен етап тютюневата компания. "Активно работим по преструктурирането на "Булгартабак" и целта е след като подобрим финансовото и пазарното състояние на дружеството да доведем стратегически инвеститор", каза Бостанджиев. Той допълни, че "ВТБ Кепитъл" не си е поставяла конкретен срок за търсене на потенциален инвеститор в холдинга, "отворени сме за всякакви инвестиционни предложения, но досега такива не са правени".

От компанията обясниха, че ще работят на българския пазар като универсална кредитна институция, насочена към бизнеса – операции на дълговия пазар, пазара на акции, инвестиции и управление на активи и бизнес консултации по различни видове сделки. За тази дейност не е необходим лиценз от БНБ, уточни Бостанджиев. Той изрази надеждата на ВТБ с присъствието си в България и на Балканите да допринесе за окрупняването на финансовия пазар в региона.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес