Руски "бестселър" разкрива колко полезна е корупцията

Изданието е директно насочено срещу протестите на опозиционера Алексей Навални

Руски "бестселър" разкрива колко полезна е корупцията

Русия издаде книга, която опровергава "митовете" за корупцията и твърди, че явлението е полезно за обществото. Изданието от 2017 г., за което съобщи порталът offnews.bg, още в предговора си признава, че е насочено срещу протестите, "революциите" и срещу арестувания неотдавна от московската полиция опозиционер Алексей Навални и създадения от него Фонд за борба с корупцията сред руските елити.

"Това е книга антидот, противоотрова срещу всякакви кадифени революции и майдани, книга "Анти-Навални", пишат авторите Олег Матвейчев и Артем Акопян. Матвейчев е приближен до Кремъл политолог, работил в администрацията на Владимир Путин, а Акопян е политически технолог, като и двамата критикуват модела на "грантаджийските" организации, които призовават за борба с корупцията.

Какво като чиновникът вземе скрито-покрито 5-10%?!

Изданието, което е описано като бестселър, е пълно с абсурдни тези, оправдаващи и омаловажаващи корупцията в Русия. Стига се дори до заключения, че явлението е полезно за икономиката и обществото, а борбата с него е опасна.

"Да предположим, че трябва да се построи къща. И има три фирми, които могат да я построят. Едната за 100 милиона, втората - за 110, третата - за 115. Чиновникът ще избере първата, която може да построи къщата за 100 милиона, за да няма възражения след това. Той изпраща своя човек при тази фирма, която се вписва най-добре в условията на обществената поръчка, за да не създава подозрения. А ако фирмата задели и нещо настрани за чиновника, още по-добре и всичко си остава скрито-покрито. По същия начин съдията ще предпочете да вземе подкуп от този, който и по закон си е прав. И джобът е пълен, и съвестта - спокойна, и началството нищо няма да заподозре. В тези случаи корупцията не е във вреда нито на конкуренцията, нито на държавния интерес, нито на закона", гласи логиката на "изследователите", цитирани от "Новые известия".

"Къде е разликата, 5-10% процента ще получи чиновникът, който, страхувайки се от разкриване, ще си построи с тях ловджийска къщичка на тихо място около Онежкото езеро, или те (в случай на отказ) ще останат за предприемача, който също ще си построи виличка, но легално и на Лазурния бряг на Франция? За руската икономика даже е по-добре вилата да бъде построена от чиновникът у нас...", пишат авторите.

Корупцията има "благотворен ефект" върху икономиката

Според "бестселъра" това, че Русия е класирана на лоши позиции в международните рейтинги на корупцията, не означавало, че това отговаряло на реалната ситуация в страната.

Другата невярна теза според авторите е, че корупцията влияела зле на икономическия растеж. "Няма негативна корелация между растежа и корупцията, а по-скоро можем да направим извода, че тя е полезна за развитието", твърдят авторите. "Всъщност благотворният ефект на корупцията, която стимулира икономиката чрез създаване на мотивация за чиновници и предприемачи и която опосредства тяхното конструктивно взаимодействие, най-много пасва именно на логиката на класическия либерализъм, западния прагматичен индивидуализъм и духа на предприемачеството", пишат те.

Като пишат срещу корупцията, медиите всъщност я рекламират

В книгата се посочва, че опасна за икономиката е не корупцията, а борбата с нея, защото "тя позволява на мързеливите и глупаците да приписват всичките си грешки и неуспехи на "високото ниво на корупцията".

"Повечето хора са убедени, че всеки път, когато гражданин плаща пари за разрешаване на какъвто и да е въпрос, свързан с властта – това е корупция. Но самото плащане на пари от страна на гражданина в повечето случаи изобщо не означава, че от другата страна, във властта, някой е получил тези пари", разсъждават авторите. От думите им излиза, че медиите, които пишели за "всепроникваща корупция" в Русия, всъщност рекламирали корупционните услуги и така им помагали да процъфтяват. "Постоянното и истерично обсъждане на корупцията води само до нейния ръст", твърдят авторите.

В предполагаемия бестселър се развива и тезата, че глупаците са по-опасни за обществото от бандитите, защото първите пропиляват общественото богатство, докато вторите го преразпределят несправедливо в своя полза, но поне го запазват. Оттам авторите вадят извода, че корупцията е "малко зло", а не "най-голямото зло" и "най-големият проблем".

В главата "Защо корупцията е полезна" се разбива "митът, че корупцията е престъпление, грях, зло, което може да се обясни с греховната природа на човека". Според изданието борбата с корупцията води до увеличаване на бюрократите-глупаци и гони умните от администрацията. "Борейки се с бандитите, увеличаваме простаците и глупаците в държавния апарат и плашим умните, а после се оплакваме, че нашата държава е тъпа и неефективна, а чиновниците – пълни идиоти".

Абсурдната аргументация на изданието продължава с обяснения като например, че корупцията на Запад е много по-голяма от тази в Русия и че Западът има интерес от корупцията по света и в Русия, за да ги контролира.

"Колкото повече борци с корупцията, толкова повече корупция", гласи друга глава на книгата. В нея се развива тезата, че борбата с корупцията изисква нови държавни органи, които често сами се оказват замесени в корупция.

Анализатор призовава авторите да напишат още "бестселъри"

Заради абсурдните си тези изданието предизвика иронични коментари сред руски анализатори.

Бизнес коментаторът Вадим Жартун например, цитиран от "Новые известия", предлага на авторите "да продължат изследванията си и в други области на човешката дейност". "Очакваме в книжарниците нови бестселъри: "Митове за кражбата: вие не сте жертва на грабеж, а пасивен меценат", "Митове за тероризма: без него животът би бил скучен", "Митове за болестите: бактериите също имат право на живот", "Митове за убийствата: решете проблема с пренаселеността собственоръчно", "Митове за затвора: прекрасна алтернатива на санаториум", "Митове за ядрената война: еволюцията трябва да се стимулира", "Митове за бедността: лечебно гладуване за всяко семейство", "Митове за мракобесието: теорията за кръглата земя – нагла мистификация".

Споделяне

Още от Свят