Руски депутати предлагат 15 дни арест за оскърбление на властта

Руски депутати предлагат 15 дни арест за оскърбление на властта

Група руски депутати са внесли в Държавната Дума пакет от законопроекти за изменение на действащите правила за разпространение на информация в интернет и в медиите, съобщава осковският всекидневник "Комерсант". 

Една от предлаганите мерки предвижда до 15 дни арест за ползватели на интернет за изразяване на "явно неуважение към обществото и държавата", друга заплашва средствата за масова информация със сериозни глоби за публикация на "недостоверна информация". И в двата случая се предвижда извънсъдебно блокиране на сведения, които Генералната прокуратура сметне за противоправни.

Вестникът цитира шефа на президентския Съвет по правата на човека (СПЧ) Михаил Федотов, според когото тези предложения са лошо замислени и антиконституционни. А според члена на СПЧ Юрий Костанов поправкиje фактически означават реанимация на нормите на съветския наказателен кодекс за преследване на антисъветизма.

"Сегашните формулировки за оскърбления на властта са дори още по-лоши, те не изискват да се доказва, че такива изказвания са лъжливи, и пряко противоречат на нормите на конституцията за свобода на съвестта", казва Костанов.

"Комерсант" цитира и председателя на сдружение "Открита Русия" Андрей Пивоваров, който казва, че предвидените поправки в закона ще позволят той да бъде арестуван за 15 дни "за всяка критика на властта".  

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?